24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

21.09.2018 / 11:35 BiH - Član Predsjedništva BIH

Ivanić dobio poklon od Lavrova: Život se nastavlja i nakon "šezdesete"

Ivanić dobio poklon od Lavrova: Život se nastavlja i nakon "šezdesete"
Foto: Vijesti.ba
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov susreo se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

Utiske sa sastanka novinarima je na konferenciji za novinare prenio Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, ruski ministar vanjskih poslova izuzetno je dobro upućen u sve ono što se događa u našoj zemlji.

- Stav gospodina Lavrova je potpuno jasan - on je za potpuno dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma, što znači vrlo jasno za cjelovitost BiH, ali isto tako i protiv demonizacije RS-a. To je ključna poruka koju smo danas na ovom sastanku imali priliku da čujemo - rekao je Ivanić.

Kako je rekao, Rusija je jako zainteresovana da pomogne BiH gdje god mi mislimo da oni mogu da nam pomognu.

- Nemaju namjeru da se nameću, ali su vrlo jasno pokazali želju da pomognu. Nude i multilateralne i bilateralne sastanke, a jako su otvoreni i za ekonomsku saradnju. Više nego jasno su rekli da ako BiH ima interes, da bi trebala da uđe u razgovore i oko potencijalne izgradnje sada već jasnog turskog toka kad je u pitanju gasovod - pojašnjava Ivanić.

Ruska strana ponudila je pomoć i kad god privrednici iz BiH žele da pristupe njihovom tržištu, koje je sada velika mogućnost, s obzirom na činjenicu da trenutno traju međusobne sankcije EU i Rusije.

Naglašava kako je Rusija izuzetno zainteresovana za razvoj dobrih odnosa sa BiH.

- Bilo je riječi i o problemu ulaska ruskog pisca Zaharu Prilepinu u BiH, i više nego jasno je rečeno da će se o tim stvarima razgovarati unutar bezbjednosnih organizacija, budući da one međusobno imaju jako dobru saradnju - poručio je Ivanić.

Na pitanje Vijesti.ba da li je tačno da je od Lavrova dobio poklon, Ivanić je odgovorio:

"Jeste tačno je. Ja i on se znamo iz ranijih perioda, na dan kada je trebao doći meni je bio 60. rođendan. On je spremio mali poklon sa porukom "život se nastavlja i nakon 60-te, ja vam to mogu reći. To mi je veoma drago".

ivanic-lavrov-poklon-2

Na novinarsko pitanje da li će nakon današnjeg sastanka sa Lavrovom ići u Banju Luku, Ivanić kaže da nije pozvan i da neće ići.

"Mislim da je domaćin gospodinu Lavrovu ministar inostranih poslova, gospodin Crnadak, tako da je to pitanje za njega", naglasio je Ivanić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, potvrdio da je na današnjem sastanku sa Lavrovom bilo riječi i o regionalnim prilikama.

"Više je nego jasan i principijelan stav koji Rusija iznosi. Ona je čak bila i ponudila da se tokom posjete ruskog ministra održi sastanak četiri strane - Turske, Rusije, BiH i Srbije. Iz nekog razloga, gospodin Izetbegović nije bio za to i zato do tog sastanka nije došlo", pojasnio je Ivanić.

Novinare je zanimalo i njegov komentar kritika medija i analitičara da je Lavrov došao da pomogne predizbornu kampanju Milorada Dodika i srpskih političara.

"Gospodin Lavrov je bio danas sa mnom, kao članom Predsjedništva. Njemu je domaćin ministar inostranih poslova BiH, oni imaju zvanične razgovore, imat će i press konferenciju. Ja smatram jako dobrim što on ide u Banju Lukui. I inače mislim da bi veći broj međunarodnih posjetilaca trebao da ode i u Banju Luku, a vjerovatnmo i u Mostar i da bi to bilo više nego značajno", napomenuo je član Predsjedništva BiH iz RS.

Uvjeren je da Ruska Federacija nikoga u BiH ne podržava, niti da joj je to cilj.

"To što neko pokušava da to zloupotrerijbi, više govori o kulturi domaćina i onoga ko unutar BiH te stvari pokušava da iskoristi", konstatovao je Ivanić.

poklon-4

Potcrtao je da su poruke današnjeg sastanka sa ruskim šefom diplomatije više nego jasne - Rusija čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma.

"To znači cjeline BiH, ali naglašava i onaj drugi dio – da je protiv demonizacije RS-a, kao jednog od entiteta uspostavljenih Dejtonskim sporazumom. Mislim da je to izuzetno korektno, da ne može biti korektnije i smatram to vrlo dobrodošlim. Ne vidim ko uopšte može imati primjedbu na tu vrstu političke poruke", poručio je on.

Ivanić je kazao kako je putem medija informisan o tome da je SIPA izuzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH koja se odnosi na prodaju naoružanja.

"Nemam komunikaciju sa Tužilaštvom, tako da nemam nikakvu dodatnu informaciju te vrste. Možda je to iz nekog ranijeg perioda, u mom periodu ne sjećam se da je bila odluka o prodaju oružja. Jedna od stvari na kojoj sam ja posebno insistirao je da se donese program prodaje, jer to je ono što je svih ovih godina nedostajalo. Jasne procedure i taj plan je za vrijeme mandata ovog Predsjedništva usvojen. I polako, ali sisgurno se stvaraju pretpostavke da se viškovi municije ne uništavaju, nego da se i prodaju, ali transparentno. I ne samo jedna institucija da u tome učestvuje, već više njih. To bi onda omogućilo da i entiteti mogu da viškove naoružanja, koji njima pripadaju, i oni mogu da prodaju", naveo je on.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo