-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -3°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

20.09.2018 / 20:15 Politika - Ekskluzivno - Berton za Vijesti.ba

Razlika u broju ličnih karata i biračkog spiska nije razlog za sumnju, revizijom spriječiti prevare

Razlika u broju ličnih karata i biračkog spiska nije razlog za sumnju, revizijom spriječiti prevare
Bruce Berton / Vijesti.ba
Šef Misije OSCE u BiH, ambasaor Bruce Berton kazao je za Vijesti.ba da razlika između broja važećih izdatih bh. ličnih karata i broja registrovanih birača, sama po sebi, nije razlog da sumnjamo u nedostatak tačnosti ili integriteta biračkog spiska. Međutim, možda je potrebno izvršiti reviziju ili detaljnu razradu strukture numeričke razlike kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost izborne prevare, poručio je on.

Razgovarala: Nevena Ćosić


- Uvidom u podatke nadležnih institucija, evidentno je da se na biračkim spiskovima nalazi više od 250.000 birača, koji nemaju ličnu kartu. U kojoj mjeri ova nesrazmjerna razlika može uticati na regularnost u izbornom procesu?

BERTON: Prema dostupnim informacijama, na biračkom spisku se nalaze sve osobe kojima je izdata lična karta ili pasoš, nezavisno od toga da li je taj dokument i dalje važeći ili ne. U svakom slučaju, birači će morati pokazati validan identifikacijski dokument da bi mogli glasati. Razlika od 250.000, sama po sebi, ne utiče na tačnost ili integritet biračkog spiska.

Odgovorne institucije kao što su IDDEEA, CIK, ministarstva unutrašnjih poslova i općinski matični uredi koji vode javne evidencije bi trebalo da mogu objasniti prirodu ovog jaza od 250.000 birača (razlika u broju osoba koje se nalaze na biračkom spisku i osoba s validnim ličnim kartama).

- Kakav je stav Misije OSCE-a o tezama da bi izbori trebalo da budu odgođeni, zbog sumnje u veliku izbornu prevaru?

BERTON: Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je još 2002. godine, u potpunosti prenijela organizaciju izbora u nadležnost Centralne izborne komisije BiH i izborne administracije na nižem nivou. Sada je na CIK-u i zakonodavnim i izvršnim strukturama ove države da odluče da li je neophodno donijeti tako drastičnu mjeru.  

- Ogromna razlika između broja važećih izdatih bosanskohercegovačkih ličnih karata i broja registrovanih birača za izbore u oktobru bila je predmet hitnog sastanka IDDEEA-e i CIK-a. Prema ocjeni Misije OSCE-a, postoji li potreba da se u ovaj slučaj uključe istražni organi?

BERTON: Ponavljam, ta razlika, sama po sebi, nije razlog da sumnjamo u nedostatak tačnosti ili integriteta biračkog spiska. Međutim, možda je potrebno izvršiti reviziju ili detaljnu razradu strukture numeričke razlike kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost izborne prevare.

Vrijedi napomenuti da Centralna izborna komisija uzima u obzir pritužbe o drugim navodnim izbornim prevarama i upućuje slučajeve Tužilaštvu BiH. Želimo potaknuti građane da provjere status vlastite registracije na biračkom spisku i prijavljuju bilo kakve nepravilnosti ili zloupotrebe njihovih identiteta.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo