16°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

20.09.2018 / 11:18 BiH - Pogled na regiju

Izvještaj State Departmenta o terorizmu: U BiH "izazovi" još postoje

Izvještaj State Departmenta o terorizmu: U BiH "izazovi" još postoje
Foto: Vijesti.ba
U Izvještaju se ističe da je BiH nastavila da povećava svoje anti-terorističke kapacitete u 2017., ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi, prenosi VOA.

"Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma."
 
Što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak, navodi se u dijelu izveštaja o BiH.
 
Navodi se također da je BiH, zajedno sa Makedonijom, Srbijom i Kosovom, sarađivala sa SAD u antiterorističkim naporima.
 
U Srbiji najveće prijetnje od terorizma ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njene teritorije, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.
 
Na Kosovu, navodi se da je i u 2017. nastavilo da se bori sa rastućom prijetnjom terorizma, uz napomenu da je 403 građana Kosova putovalo u Siriju i Irak da se bori u redovima Islamske države ili al-Nusra Fronta, a da je 74 od njih poginulo. Prema podacima State Departmenta, 133 se vratilo, dok 196 ostaje u konfliktnim zonama.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo