18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 18:01 Politika - Dario Jovanović za Vijesti.ba

CIK bez logičnog objašnjenja odakle 250.000 birača koji nemaju ličnu kartu

CIK bez logičnog objašnjenja odakle  250.000 birača koji nemaju ličnu kartu
Foto: Vijesti.ba
Nakon nepravilnosti kod glasanja putem pošte, na pomolu je još jedna neregularnost u izbornom procesu. Naime, uočen je disbalans u broju važećih izdatih bh. ličnih karata u odnosu na broj registrovanih birača za izbore u oktobru.

Podaci zvaničnih institucija kažu da je broj birača u BiH upisanih u izvode iz centralnog biračkog spiska za opšte izbore, zaključno sa 23. avgustom, 3.352.993. S druge strane, broj građana BiH koji imaju ličnu kartu je 3.101.473. Evidentno je da se na biračkim spiskovima nalazi više od 250.000 birača koji nemaju ličnu kartu.
 
Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom", koja provodi građansko, nestranačko posmatranje izbora u BiH, smatra da nijedno opravdanje koje smo čuli od pojedinih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH ne daje logično objašnjenje ovakvog ogromnog disbalansa.
 
Prema njegovim riječima, jedan od mogućih uzroka mogao bi biti u činjenici da su osobe koje pune 18 godina do izbornog dana mogle podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte, koja im još uvijek nije izdata, ali da se zbog samog procesa podnošenja zahtjeva nalaze na izvodu iz centralnog biračkog spiska.
 
- Međutim, sigurno da se ni približno ne može raditi o ovolikom broju osoba, već o možda njih nekoliko hiljada - rekao je Jovanović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Napominje kako je centralni birački spisak “prenapuhan” i zbog velikog broja ljudi u dijaspori iz BiH, koji posjeduju ličnu kartu naše zemlje. Međutim, smatra kako bi trebalo istražiti na koji način ambasade i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u inostranstvu izdaju druge lične dokumente, poput recimo pasoša, jer državljani BiH koji dokažu državljanstvo zapravo mogu izvaditi bh. pasoš i s njim se kao validnim dokumentom naći na biračkom spisku, bez da imaju ličnu kartu.
 
- Trebalo bi provjeriti da li je uopšte moguće da neki državljani BiH koji žive u inostranstvu dobiju pasoš kao validnu putnu ispravu, bez da imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u BiH - ističe Jovanović.
 
Osim toga, potcrtava kako su prisutne i druge manipulacije biračkim spiskom u vidu neuklanjanja umrlih osoba, što također dovodi do većeg broja birača od realnog stanja u zemlji.
 
- Sve to trebalo bi biti predmetom ozbiljne postizborne analize. Mislim da je sada za ozbiljnu analizu i uklanjanje određenih osoba ili ažuriranja biračkog spiska već dosta kasno - poručuje Jovanović.
 
Iz Koalicije “Pod lupom”, nastavlja, upozoravali su na problem velikog broja umrlih osoba još od 2015. godine. Međutim, kaže, ubjeđivali su ih godinama da to nije problem.
 
- A vidjeli smo da je u maju CIK BiH sa biračkog spiska uklonio više od 5.100 osoba i da je još za skoro 300 osoba utvrđeno da su umrle, ali se i dalje nalaze na biračkom spisku i pored njihovog imena će na dan izbora stajati zvjezdica. One nisu uklonjene iz određenih proceduralnih i birokratskih razloga - pojašnjava Jovanović.
 
Smatra da je eventualno odgađanje izbora vrlo kompleksan proces koji je iluzorno očekivati. Bilo bi to faktički bacanje para, jer su već isporučeni setovi isprintanih glasačkih listića, te u organizacionom smislu odrađene određene aktivnosti.
 
- Ne zaboravimo da smo mi već u kasu iz koje se finansiraju izbori u BiH ubacilli nekih četiri miliona KM - kaže Jovanović.
 
Ukoliko izborna administracija, uključujući CIK BiH, lokalne izborne komisije i sami birački odbori, odradi svoj posao u skladu sa zakonom i izbornim pravilima, Jovanović poručuje kako ne bi trebali biti dovedeni u pitanje sami rezultati izbora.
 
- Problem svakako jesu manipulacije čiji su nosioci ponekad i sami učesnici u izbornoj administraciji. Pritom posebno mislim na stranačke biračke odbore koji regulišu proces na izborni dan - dodaje Jovanović.
 
Glasanje putem pošte, prema Jovanovićevim riječima, totalno je kompromitovano, i u tom slučaju možda bi se mogli i razmotriti određeni drastični koraci.
 
- Bez obzira na sve to što se dešava tokom izbornog dana, moramo poslati jasnu poruku građanima da onog trenutka kada uđu u kabinu za glasanje ne postoji način na koji politički subjekti mogu saznati za koga su glasali. Ako građani ovim izborima pristupe slobodno i glasaju po vlastitom nahođenju i pametno, jer odlučuju o svojoj budućnosti u naredne četiri godine, mi možemo imati izborni dan koji će odražavati stvarnu volju građana - zaključuje Jovanović.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo