17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 17:28 BiH - Goražde

Kompleks 'Memorijalna šuma - Srebrenica 8372' obogaćen novim sadržajima

Kompleks 'Memorijalna šuma - Srebrenica 8372' obogaćen novim sadržajima
Foto: FENA / Vijesti.ba
U jedinstvenom kompleksu "Memorijalna šuma - Srebrenica 8372“ u naselju Posestra, kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, danas je otvorena informativno-edukativna kuća te igralište za djecu.

Projekt vrijedan 110.000 KM finansijski su podržali federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada BPK Goražde i JP Bosansko podrinjske šume koje je bilo nosilac projekta.
 
Direktor preduzeća Kenan Kanlić istakao je da se u kontinuitetu vrše ulaganja u osnovnu djelatnost, uzgoj i zaštitu šuma, a da se kroz brigu o zaštiti okoliša nastoji unaprijediti i turistička ponuda
 
-Ova informativno-edukativna kuća će pružati informacije iz proteklog rata, sadržavat će motive bosanske kuće, sobe a tu su i naši neki tradicionalni sadržaji od posuđa i drugih rekvizita koje imamo na ovome području. U budućnosti se sigurno očekuje da će povezivati četiri mjesne zajednice kojima gravitira ovaj memorijalni kompleks gdje će se nuditi i gastro ponuda sa ovoga područja, a mi ćemo nastaviti ovakve djelatnosti kojima stvaramo jednu sliku novije turističke destinacije na prostoru BPK Goražde - kazao je Kanlić.
 
Projekt je izuzetno vrijednim ocijenio kantonalni premijer Emir Oković koji se u obraćanju zahvalio svim učesnicima u njegovoj realizaciji.
 
Veliki doprinos u izvedbi projekta, posebno izgradnji informativno-edukativne kuće dali su i pripadnici 3. pješadijskog puka, 4. pješadijske brigade OS BiH čiji je komandant, pukovnik Mirnes Ćosić istakao kako je pripadnicima Oružanih snaga BiH bila čast podržati ovakav projekt.
 
U svečanosti održanoj u memorijalnom kompleksu uz 18. septembar Dan BPK i Grada Goražda, učestvovali su učenici OŠ "Husein ef. Đozo i Srednje stručne škole "Džemal Bijedić“.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo