17°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 17:25 Politika - Demografska katastrofa

PDP: Sa ovakvom demografijom, ima li RS budućnost?

PDP: Sa ovakvom demografijom, ima li RS budućnost?
Foto: Vijesti.ba
Zbog negativnog prirodnog priraštaja, Republika Srpska je u proteklih 25 godina izgubila oko 45.000 stanovnika, a emigracioni gubitak je nevjerovatnih 355.500 stanovnika, zvanični su statistički podaci. Sa ovakvom demografijom, ima li Republika Srpska budućnost?

Da nas je sve manje potvrđuje i podatak drastičnog pada školske populacije. Na godišnjem nivou apsolutno smanjenje učenika je oko 3.000, što znači da se skoro svake četvrte godine izgubi po jedna generacija učenika, zvanični su podaci.
 
Demografska obnova Republike Srpske jeste naš osnovni nacionalni i politički zadatak. Ključno opredjeljenje Partije demokratskog progresa jeste ponuditi mjere podrške roditeljstvu i time obezbijediti da Republika Srpska ne ostane bez svog najvažnijeg resursa – ljudi.
 
U cilju povećanja stope nataliteta, zalažemo se za podsticajne finansijske mjere čiji je primarni cilj stimulisanje rađanja. Konkretno, insistiraćemo i sprovešćemo sljedeće mjere pronatalitetne politike:
1. fikasna jednokratna naknada za svako novorođeno dijete od najmanje 2.000 KM;
2. materinski dodatak na mjesečnom osnovu za svaku majku koja rodi četvrto dijete u visini prosječne plate u Republici Srpskoj;
3. materinski dodatak na mjesečnom osnovu za svaku majku koja rodi treće dijete u visini polovine prosječne plate u Republici Srpskoj.
 
Vrijeme čekanja smo potrošili, došlo je vrijeme djelovanja. Budućnost neće čekati na nas, ne čekajmo ni mi da se izborimo za nju!

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo