18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 14:55 BiH - Ministar Šabić na pressu

Zatekli smo kriminal u Turističkoj zajednici: Ovo su primjeri uhljebljivanja i tenderisanja

Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS) naći će se na dnevnom redu naredne sjednice kantonalne Vlade, najavio je danas u Sarajevu ministar privrede KS Muharem Šabić, konstatujući da su revizori utvrdili netransparentno trošenje sredstava, te kršenje niza zakona - o poslovanju, o javnim nabavkama, te o turizmu.

"Mislim da će Vlada KS donijeti zaključak da se taj dokument dostavi kantonalnom Tužilaštvu na dalje postupanje. To je naša zakonska obaveza", potvrdio je ministar Šabić na konferenciji za novinare na kojoj je, sa aktuelnim rukovodstvom TZ KS, govorio o zatečenom kriminalu u ovoj instituciji u periodu od 2017. do 2018. godine. Na čelu TZ KS tada je bio direktor Nermin Muzur.

Ministar Šabić podsjetio je da je u ovom mandatu usvoje Zakon o turizmu KS, te da je početkom prošle godine smijenjena uprava TZ KS i imenovana nova, u skladu sa novim Zakonom. On je naveo da je stopa turizma rasla do oko 20 posto.

"Da bismo išli dalje i da taj procenat ne bi padao. TZ KS mora biti na visini zadatka i praviti programe kako bi dolazilo više turista i kako bismo generalno napravili pomake. Bilo ih je, ali nismo zadovoljni tim", kazao je Šabić, podsjećajući da je u junu 2017. doveden novi menadžment TZ KS.

On je pojasnio da se sredstava od turizma prikupljaju po dva osnova - boravišna taksa i članarina.

"Ključno je da 70 posto prikupljenih sredstava mora ići u projekte u turizmu. Ta investicija mora ići u lokalne zajednice, na konkretne lokacije - Trebević, Baščaršiju, Bjelašnicu, te istorijske aspekte koje su interesantni turistima", naveo je Šabić.

Kako je istakao, Vlada KS dobila je krajem oktobra 2017. godine finansijski plan TZ KS za 2018. godinu, o kojem je trebalo da se izjasni Ministarstvo privrede i Vlada.

"Taj dokument na prijedlog predsjednika TZ KS donosi Skupština KS. Nažalost, dobili smo šturi materijal, iako je zakonom defilisano da mora sadržati sve pojedinačne utvrđene planirane zadatke, te predviđena finansijska sredstava. No, to u dokumentu nije ispoštovano", konstatovao je Šabić, te kazao kako, iako je poslao pismenu urgenciju, nikada nije dobio novi finansijski plan.

U međuvremenu, formirao je upravni nadzor i zabilježeni su određeni nalazi, ali TZ KS nije odgovorila na to. Sljedeći korak bio je poziv prema budžetskoj inspekciji, koja je, po drugom upitu ministra, na lice mjesta izašla sa zakašnjenjem od mjesec i po dana.

"Tada smo vidjeli da je TZ KS ušla u fazu kada moramo reagovati. Vlada KS odlučila se za uvođenje Povjerenstva, jer tadašnji predsjednik TZ i organi koji su formirani nisu provodili zakon", istakao je ministar, govoreći o istoriji problema sa TZ KS.

Prvi zadatak Povjerenstva bila je revizija materijalno-finansijskog poslovanja TZ KS. Revizija je sačinila kompanija "Deloitte".  

"Materijal je završen prije sedam dana. Predsjednik i Skupština TZ su dostavile materijal Ministarstvu i sutra će ga razmatrati Vlada KS. Razlozi zbog kojih smo uveli Povjerenstvo i suspendovali tadašnju upravu, ispostavilo se, još su još gori. Revizori su ustanovili da postoji čitav niz kršenja zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, te netransparentno trošenje sredstava. Posebno je zabrinjavajuće što finansijski plan nije poštovan. Nije poštovano da 70 posto sredstava ide u projekte iz turističke privrede", naglasio je ministar Šabić.

On je konstatovao da su stečeni uslovi za ukidanje Povjerenstva i da će to biti urađeno na sjednici Vlade KS, te kazao kako u narednom periodu očekuje formiranje drugih organa TZ KS - nadzornog odbora i turističkog vijeća.

Sam revizorski izvještaj novinarima je predstavio direktor Turističke zajednice KS Midhat Hubijar.

"Govoriću o masakru ove institucije, koji je, svojim odlukama, predvodio bivši premijer Elmedin Konaković, čovjek koji sa ulice šalje poruke o narodu i pravednosti, a u principu nije vratio stare dugove firmama u kojim sam do sada bio rukovodilac i ostalim, te o bahatosti, sili, nepoštivanju zakonitosti, netransparentnom trošenju sredstava", rekao je on u uvodnom obraćanju.

Kako je naveo, primjer "uhljebljavanja, tenderisanja i kršenja zakona" je odluka Vlade KS 2. juna 2017. godine o izmjenama Odluke o standardima i kriterijumima imenovanja predsjednika TZ KS.

"Tom Vladom predsjedavao je Konaković i odluka je usvojena kako bi mogao za predsjednika TZ imenovati osobu koja je izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik. To je radio da bi na mjesto predsjednika imenovao svog kolegu sa fakulteta sporta Nermina Muzura, inače aktuelnog vijećnika u Opštinskom vijeću Ilidža. Jedna u nizu Konakovićevih laži bila je da se radi o magistru turizma", kazao je Hubijar, te dodao da je "Konakoviću bio cilj da preko Muzura izvuče novac iz budžeta, kako bi ga ugurao u svoje džepove".

Hubijar je rekao da je uprava na čelu sa Muzurom od 1. januara 2018. do 13. juna 2018. godine prikazala prihode od 107.899 KM, a da je kontrolom revizorske kuće utvrđeno da je u u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM.

"Razlika od prihoda 1.346.912 KM nije uopšte prikazana, odnosno skrivena je. Pozvivam Tužilaštvo KS da utvrdi kako je iz evidencije nestalo 1.346.000 KM, ko su odgovorne osobe i sa kojim ciljem je to urađeno", poručio je on.

Revizorskim izvještajem utvrđeno je da su za 17 mjeseci u TZ KS ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608.000 KM, a dnevnice i smještaj za predsjednika Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM.

"Ovdje nisu uračunate plate za ovaj period, koje su iznosile 104.750 KM. Ukupan iznos koji su oni uzeli iz TZ KS je 174.750 KM", naglasio je Hubijar.

On je istakao da su revizori utvrdili da su dva puta knjiženi troškovi za odlazak na sajam u Istanbulu od 25. do 28. januara 2018. godine, evidentirani u iznosu od 45.884 KM, i to po plaćanju i po pristiglom fiskalnom računu.

"Prilikom pregleda uplaćenih prihoda od boravišnih taksi od strane obveznika, revizija nije mogla utvrdili niti se mogla dokazati uplata novčanih sredstava u iznosu od 30.165 KM. Dva puta je evidentirana i faktura od 573 KM za troškove prevoza taksijem u Londonu", konstatovao je sadašnji predsjednik TZ KS.

Kako je naveo, njegov prethodnik Muzur novac TZ KS trošio je bez organičenja, te bez saglasnosti i kontrole nadzornog odbora, koji nije ni postojao.

Revizija je takođe utvrdila da je u TZ KS na ugovore o djelu za 17 mjeseci potrošeno 91.570 KM.

"Aidi Mahmutović, supruzi Haruna Mahmutovića, inače Konakovićevog kuma, po toj osnovi mjesečno je isplaćivano 1.536 KM, te Lejli Mahmutović, koja je u TZ KM imala savjetodavnu ulogu u sektoru za javne nabavke. Osim toga, udruženje građana 'Kuća kulture', čija je direktorica Aida Mahmutović, u dva navrata potpisuje ugovore o pružanju usluga TZ KS u iznosima od 5.860 KM i 5.980 KM. Takođe, na zahtjev Haruna Mahmutovića, TZ KS u iznosu od 5.134 KM plaća avio karte klubu na čijem se čelu on nalazi", naglasio je Hubijar.

On je konstatovao da javne nabavke nisu provođene u skladu sa zakonom, te da TZ KS čak nije imala plan nabavki.

"U oktobru 2017. godine kupljena su dva telefona ukupne vrijednosti 2.005 KM, te jedan od 1.358 KM, a u decembru još jedan telefon od 1.657 KM. Nakon popisa u 2018. godini, utvrđeno je da nema potpisanih odluka o kupovini telefona, niti potpisanih dokumenata o njihovom preuzimanju. TZ KS raspolaže jednim telefonom, dok za ostala tri uređaja, ukupne vrijenosti 3.364 KM, ne postoji pisani dokument gdje se nalaze, niti su fizički dostupni", naveo je, između ostalog, Hubijar.

Član Povjerenstva Alen Divović prenio je utiske sa terena, kazavši kako 90 posto subjekata koju posluju u oblasti turizma nije imalo priliku da ostvari određene privilegije koje TZ KS treba da obezbijedi. Sa TZ KS komunicirali su, dodao je, uglavnom preko inspekcija.

"S druge strane, neki su uživali privilegije. Agencija Relax tours bila je privilegovana od strane tadašnjeg direktora TZ KS Nermina Muzura. Učestvovali su na svim sajmovima pod povoljnim uslovima sa minimalnom ili nikakvom finansijskom participacijom, što u zakonu nije dozvoljeno", naglasio je Divović.  


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo