19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 14:21 Regija - Svjetsko priznanje

IFIMES-u dodijeljen "Special consultative status UN"

IFIMES-u dodijeljen "Special consultative status UN"
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dodijeljen je »special consultative status UN« u okviru Ekonomsko-socijalnoga vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih nacija (UN), koji je treći najvažniji organ unutar sistema UN.

ECOSOC je glavni organ UN za usklađivanje,pregled politika, dijalog i preporuke o ekonomskim, socijalnim i pitanjima životne sredine te za realizaciju međunarodno dogovorenih razvojnih ciljeva. Služi kao centralni mehanizam za djelovanje sistema UN i njegovih specijaliziranih agencija na privrednom, socijalnom i području okoliša, koji nadzire pomoćne i strukovne organe. To je ujedno centralna platforma UN za refleksije, diskusije i inovativno razmišljanje o održivom razvoju. Ima 54 člana, koje Generalna skupština UN izabere na period od tri godine.

Special consultative status UN tj.Specijalni savjetodavni status UN znači, da se organizacija sa tim statusom može na različite načine aktivno uključiti i sudjelovati sa ECOSOC i njegovim pomoćnim organima, također sa sekretarijatom UN-a, fondovima, programima te sa različitim agencijama Ujedinjenih nacija. Tako organizacija može ECOSOC-u dati pismene prijedloge, pomoći pri oblikovanju dnevnog reda, dati mišljenje, ako ga ECOSOC ili generalni sekretar UN zatraži i aktivno sudjelovati pri oblikovanju politika sa drugim nevladinim organizacijama u okviru Odbora za nevladine organizacije pri ECOSOC-u. Također, generalni sekretar UN može zahtijevati od organizacije, koja ima special consultative status UN, da pripremi određenu studiju, analizu i sl.

Direktori Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) doc. dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf izražavaju zahvalnost svim članovima, Savjetu i Savjetodavnom odboru instituta, sponzorima, donatorima, medijima, javnosti i svima, koji su sudjelovali i podržavali institut tokom njegovog dugogodišnjeg uspješnog rada, na osnovu čega je IFIMES-u zasluženo kao svojevrsno priznanje dodijeljen specijalni savjetodavni status UN.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo