17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 14:17 Intervjui - Dervo Sejdić za Vijesti.ba

Dodik za zagovaranje separacije RS-a ima saglasnost Dragana Čovića

Dodik za zagovaranje separacije RS-a ima saglasnost Dragana Čovića
Dervo Sejdić / Vijesti.ba
Imamo 12 godina vladavine gospodina Dodika, koji isto toliko vremena zagovara separaciju RS-a od BiH i ne priznaje je kao državu. Naravno, jedino kad to odgovara njegovom ličnom interesu, poziva se na Dejton i dejtonsku BiH. A u suštini sve radi da je što više zaustavi u napredovanju ka EU. U tome ima dobru saglasnost gospodina Dragana Čovića.

Dervo Sejdić, dugogodišnji borac za prava Roma i Romkinja u BiH, u intervjuu za Vijesti.ba govori o dosadašnjem toku predizborne kampanje, neimplementaciji presude “Sejdić i Finci”, neophodnosti uvođenja sankcija bh. političarima, ali i o drugim temama.

Razgovarao: Delvin Kovač

Kako ocjenjujete dosadašnji tok predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini?

SEJDIĆ: Rekao bih - na Zapadu ništa novo. Predizborna kampanja ide već poznatom retorikom, izmišljanjem laži, već poznatim vrijeđanjem jednih od strane drugih, trećih, inih. Dakle, rekao bih da je retorika zadržana, pa možda čak za koji stepen i iznad dosadašnje prakse. Sve u svemu, prljava, nekulturna, nedemokratska, necivilizovana.

Još jedni izbori bit će održani, a da presuda u predmetu “Sejdić i Finci”, koja je donesena 2009. godine, i dalje čeka svoju implementaciju. Svjedoci smo da se upravo iz tog razloga nekoliko kandidata nije moglo kandidovati na ovim izborima. Zašto se vladajuće strukture ne žele da uhvate ukoštac s ovim dugogodišnjim problemom?

SEJDIĆ: Vladajuća oligarhija nikad zapravo i nije razmišljala na jedan istinit, konkretan ili odgovoran način kako provesti presudu suda iz Strasbourga. Od samog početka tu se infiltriralo pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda unutar tri konstitutivna naroda. I o tome je nažalost u najvećoj mjeri i bila sva priča u Parlamentu i svim drugim komisijama koje su uspostavljene tobože pod izgovorom provedbe presude “Sejdić i Finci”.

Nažalost, neki međunarodni zvaničnici iz Evropske komisije i Vijeća Evrope podlegli su toj atmosferi ravnopravnosti hrvatskog naroda. Dakle, nikad se zaista ozbiljno ni kvalitetno i nije raspravljalo o načinu provedbe presude “Sejdić i Finci”. Da se htjelo, to se moglo završiti u veoma kratkom vremenskom roku i, po mom mišljenju, veoma lako. Dakle, trebalo je angažovati stručnjake iz međunarodnog i domaćeg ustavnog zakonodavstva, staviti ih za sto da pripreme prijedlog i upute ga Parlamentu na usvajanje. Ne može jedan, rekao bih, srednje ili niže obrazovani političar u domenu pravnih nauka razmišljati o tim stvarima na način kako razmišlja stručnjak iz te oblasti.

S druge strane, sva ta priča namjerno je izmještena iz institucija BiH u nekakve seoske kafane, restorane i hotele i onda naravno da nije ni bilo moguće ozbiljno razgovarati o tim stvarima. Čak i oni koji su htjeli da razgovaraju, nažalost, bili su opstruirani od strane ovih koji to nikad neće ni prihvatiti, niti žele da prihvate. Zna se u BiH da to nacionalnim strankama ne odgovara, jer bi se provedbom presude umanjili njihovi utjecaji, a do izražaja bi došla građanska opcija, građanski individualni momenat koji bi u dobroj mjeri olabavio i ukinuo podjele unutar politike na te etničke “torove”.

Kakva budućnost čeka našu zemlju ukoliko se u njenom Predsjedništvu nakon oktobra nađu Milorad Dodik i Dragan Čović koji su, u dijelu javnosti, prepoznati kao neintegrativni faktor u BiH?

SEJDIĆ: Imamo 12 godina vladavine gospodina Dodika, koji isto toliko vremena zagovara separaciju RS-a od BiH i ne priznaje je kao državu. Naravno, jedino kad to odgovara njegovom ličnom interesu, poziva se na Dejton i dejtonsku BiH. A u suštini sve radi da je što više zaustavi u napredovanju ka EU. U tome ima dobru saglasnost gospodina Dragana Čovića - u dijelu stvaranja trećeg entiteta, neke Herceg-Bosne. Njih dvojica podupiru se tim svojim prijateljstvom i ideologijom. Naravno, u takvoj atmosferi vrlo teško će im moći bilo ko treći da parira.

A šta nas čeka - vjerujem da to i one vidovite hanume teško mogu reći. Ali, da će biti težak period, sasvim sam siguran da hoće. Pa i u ovim sadašnjim relacijama, kad njih dvojica ne sjede zajedno u Predsjedništvu, oni i njihovi partneri, bilo da su u vlasti ili opoziciji, doveli su do toga da u BiH danas imamo najmanje 300.000 ljudi koji su je napustili. Nažalost, ta tendencija napuštanja BiH se nastavlja.

Za desetak godina, kada budemo trebali ući u EU, kad eventualno bude raspisan referendum o ulasku u EU, bojim se da će o tome odlučivati upravo ta politička oligarhija, jer će građani, nažalost, u velikom broju do tada napustiti BiH. Žao mi je što sam ovakav pesimista, ali svaki dan činjenice me uvjeravaju da nažalost sutra ne mogu očekivati puno bolje, pogotovo ako u Predsjedništvu budu sjedili Čović i Dodik.

Kako gledate na globalne prilike u kontekstu BiH?

SEJDIĆ: Bojim se da imamo neke duple aršine kad je u pitanju pristup Evropskoj uniji. Za jedne države može, za druge ne može. Svi smo mi ratifikovali određene konvencije, paktove, ugovore, pa smo valjda stoga obavezni i da ih se pridržavamo. Međutim, bojim se da je u nekim državama, pogotovo u ovim novim članicama EU, kao što su recimo Bugarska, Rumunija, Češka, Slovačka, pa čak i Hrvatska, poštivanje ljudskih prava i dalje na vrlo niskom nivou. Evo, recimo, iz medija znam da je Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu protiv Bugarske donio sedam ili osam presuda koje još uvijek nisu implementirane, iako je ta zemlja već uveliko članica EU. Dakle, jedan aršin za jedne, drugi aršin za druge.

Američki senator Roger Wicker smatra da bi SAD i Evropa trebali usvojiti politiku nametanja sankcija pojedinim bh. zvaničnicima “koji su očigledno uključeni u korupciju ili ignorišu Dejton, bh. zakone ili sudske presude”. Kako to komentarišete?

SEJDIĆ: Pa, evo, hvala gospodinu senatoru na takvom prijedogu. Ja odavno zagovaram da bi i SAD i EU trebale preduzeti oštrije mjere prema bh. političarima. Nekad je to bilo šest lidera, nekad sedam. Dakle, sedam vodećih političkih partija, odnosno njihovih lidera koji svima nama kroje sudbinu trebalo bi podvrgnuti različitim vidovima sankcija. Ja sam predlagao da im se oduzmu pasoši, blokiraju bankovni i partijski računi dok se, recimo, ne implementira predmet “Sejdić i Finci”. Predlagao sam to i zvaničnicima u Briselu i Strasbourgu. Međutim, uvijek sam dobijao odgovor u smislu “nemamo mi mehanizme” ili “mi smo tu neko ko nadgleda, a ne da sankcioniše”. Dakle, razvodnjavali su sami svoj autoritet i svoju moć. Ja te sankcije zagovaram i dan-danas, i zagovarat ću ih ne samo dok presude “Sejdić i Finci”, “Ilijaz Pilav protiv BiH”, “Azra Zornić protiv BiH” i druge ne budu provedene, nego dok uopšte BiH ne dođe u takvu situaciju da jednostavno trezveno razmišljamo o potrebi rekonstrukcije ili izmjene i dopune Ustava, Izbornog zakona i svih drugih zakonskih akata koji nisu u skladu sa standardima međunarodne zajednice. U tom mom zagovaranju sankcija pozivam i SAD i EU da sjednu za sto, nađu najkvalitetnije rješenje za BiH i ponude ga, kao što su to ponudili u Dejtonu. Bez toga vrlo teško ćemo se mi sami unutar BiH dogovoriti kako da riješimo određene probleme.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić i njegova porodica našli su se odnedavno na “crnoj listi” SAD-a. Špirić se tako na popisu nepoželjnih u Americi pridružio svom stranačkom šefu i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Očekujete li da bi u narednom periodu moglo biti još ovakvih sankcija našim političarima?

SEJDIĆ: Što se mene tiče, trebalo bi da bude, i to ne samo onima iz reda srpskog naroda, već iz sva tri konstitutivna naroda. Svi oni koji su svojim radom ili neradom doveli do toga da neko može biti dio neke korupcijske ili kriminalne djelatnosti, svi oni, bez obzira na ime, prezime, naciju…trebaju da budu podvrgnuti sankcijama. E sad, najbolje bi to bilo raditi unutar domaćeg zakonodavstva, ali pošto mi to još uvijek, izgleda, nismo u mogućnosti, onda neka to radi međunarodna zajednica.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo