23°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

19.09.2018 / 10:35 BiH - Agencija za ravnopravnost spolova BiH

Izmjenama Zakona osigurati veći broj žena u vlasti

Izmjenama Zakona osigurati veći broj žena u vlasti
Foto: Vijesti.ba
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pokrenut će ponovo izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH s ciljem da se osigura najmanje 40 posto zastupljenosti oba spola u najvišem izvršnom tijelu u državi što bi značilo da trebaju biti imenovane najmanje četiri ministrice.

Agencija je u saradnji s Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Sarajevskim otvorenim centrom (SOC) početkom 2016. godine predlagala izmjene ovog zakona parlamentu na usvajanje, ali se najviše zamjerki odnosilo na imperativnu odredbu o zastupljenosti oba spola.

Naime, taj prijedlog je precizirao da će Predstavnički dom PSBiH odbiti potvrditi imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost spolova.

Direktorica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić za Fenu je pojasnila da su najveće zamjerke bile zbog mogućnosti blokade imenovanja Vijeća ministara nakon izbora te je najavila da će se ta odredba prilagoditi, a ocijenila je da nikome u BiH nije u interesu da se određene odredbe mogu zloupotrijebiti.

- U narednom prijedlogu ići ćemo s odredbom koja će precizirati da mandatar Vijeća ministara vodi računa o zastupljenosti najmanje 40 posto oba spola, ali ćemo dodatno revidirati taj amandman - dodala je Filipović-Hadžiabdić, podsjećajući da Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje zastupljenost najmanje 40 posto manje zastupljenog spola što su ovom slučaju žene.

Od 1997. do 2014. godine bile su samo četiri ministrice u Vijeću ministara, a nikada nijedna žena nije bila predsjedavajuća ili zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, dok je najveći broj ministrica u jednom mandatu bio dvije ministrice što je i slučaj u trenutnom sazivu državne vlade a to su ministrica za ljudska prava i izbjeglice te ministrica odbrane.

U zakonodavnoj vlasti žene trenutno čine oko 20 posto, dok je u izvršnim tijelima njihov broj zanemariv, a postoje kantoni koji u izvršnoj vlasti nemaju nijednu ženu dok neki imaju samo jednu ministricu.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo