23°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

18.09.2018 / 22:09 Svijet - Neprihvatljivo ponašanje

Izrael spriječio ulazak članova Evropskog parlamenta u Gazu

Izrael spriječio ulazak članova Evropskog parlamenta u Gazu
Neoklis Sylikiotis / Vijesti.ba
Izrael je spriječio ulazak u Gazu delegaciji od šest članova Evropskog parlamenta.

U saopćenju iz Evropskog parlamenta (EP) navedeno je kako je delegacija koju čine šest zastupnika EP-a u okviru trodnevne posjeti okupiranoj palestinskoj teritoriji uputila zahtjev za ulazak u Gazu, no Izrael to nije dozvolio, prenosi agencija Anadolija.

Naglašeno je kako je cilj posjete evropskih zastupnika bio ustanoviti refleksije dugogodišnje okupacije na humanitarno stanje, te kako Izrael od 2011. godine naovamo spriječava delegate EP-a da posjete Gazu.

Delegacija EP-a danas je okončala aktivnosti u Istočnom Jerusalemu te je uputila zvaničan zahtjev za posjetu Gazi. Naglašeno je također kako je palestinski narod zbog izraelske blokade Gaze izložen nestašici vode, hrane, skrovištva te drugih prava na zdravstvo i obrazovanje.

Predsjednik delegacije Neoklis Sylikiotis izjavio je da izraelsko onemugaćavanje elegaciji EP-a da posjeti Gazu dobilo jedno sistematsko stanje.

- To je jedno neprihvatljivo ponašanje. Vrlo je jasno da se Izrael stidi i boji pokazati u koliko teškoj situaciji se nalazi paletinski narod - rekao je Sylikiotis te pozvao međunarodnu zajednicu da nastavlja s vršenjem pritiska na Izrael kako bi se okončala blokada Gaze.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo