9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

18.09.2018 / 11:26 BiH - Pregovori urodili plodom

Dogovorili se Sindikat srednjeg obrazovanja i Vlada HNK

Dogovorili se Sindikat srednjeg obrazovanja i Vlada HNK
Josip Milić / Vijesti.ba
Nakon protestne šetnje Sindikata uposlenih u srednjim školama, Vlada je tokom prošle sedmice nastavila pregovore sa vodstvom Sindikata, koji su urodili plodom ili bolje reći ponudom koja je u ovom momentu prihvatljiva za prosvjetare.

Vlada je ovog puta ponudila povećanje plata za pet posto u januaru 2019, 2020. i 2021. godine, koju je članstvo prihvatilo. Ukupno 23 škole članice Sindikata bili su za privatanje, tri su bile protiv, a vodstvo je odlučilo da se ipak ponuda prihvati, jer generalni štrajk ne bi bio opcija zbog 20 KM. Predsjednik Josip Milić kazao je da su sindikalisti djelimično zadovoljni, kao i da bi zadovoljstvo bilo potpuno da su dobili povećanje od sedam posto u narednim mjesecima, a zatim po pet posto u narednim godinama.

- U ovim okolnostima se ipak nije moglo više. Zadovoljni smo i iz razloga što je porodiljno vraćeno na raniji iznos, što će se do kraja mjeseca isplatiti dugovanja po tužbama starim pet godina i što će se konkursi raspisati u ovoj ili narednoj sedmici. Obećano je i zbrinjavanje tehnološkog viška, rekao je.

Sindikalisti su podsjetili da je ovo prvo povećanje plata u posljednjih deset godina, kao i da su u tom periodu troškovi života poskupili za više od 30 posto.

- Ovim će nam se vratiti oduzeto. Tek za tri godine ćemo biti na nuli. Ponuđeno nam je isto što u uposlenim u osnovnim školama. Sad je situacija jasna, sindikati samo mogu zajedno uspjeti. Dosadašnji način rada vodi u propast, rekao je Milić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo