14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

18.09.2018 / 10:15 Politika - Protestno pismo ALDE-u

Naša stranka se žalila zbog podrške Čede Jovanovića Željku Komšiću

Naša stranka se žalila zbog podrške Čede Jovanovića Željku Komšiću
Foto: Vijesti.ba
Nakon što je lider Liberalno demokratske partije i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine Čedomir Jovanović, svojim prisustvom na konvenciji DF-a i GS-a dao otvorenu podršku kandidaturi Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH, prema saznanjima našeg portala Naša stranka se dopisom požalila Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE) i Mreži liberalnih stranaka jugoistočne Europe (LIBSEEN).

Iz ove stranke koju sve češće dovode u vezu sa malignim ruskim utjecajem a koji se u BiH ostvaruje preko izbornog inžinjeringa u režiji HDZ-a, naveli su da pismo pišu kao protest zbog "činjenice da je u vrijeme dok je g. Falatar bio u Briselu na sastancima sa našim prijateljima iz ALDE-a, predsjednik LDP-a Srbije, članice ALDE-a, g. Čedomir Jovanović je bio počasni gost na predizbornoj konvenciji Demokratske Fronte (DF) u Sarajevu, podržavajući njihovog predsjedničkog kandidata g. Željka Komšića".

U pismu ističu da Demokratska fronta nije liberalna stranka te naglašavaju da je Komšić ni manje ni više nego nacionalista.

"Demokratska fronta nije liberalna stranka i kampanja gospodina Komšića sadrži aluzije nacionalističke propagande koja budi strah u glasačima", navodi se.

Također u protesnom pismu Naša stranka, istovremeno se žali što nije dobila podršku od evropskih liberala ali i traži od istih da ne ometaju višestranačke odnose na Zapadnom Balkanu.

"Do sada se nismo sreli ni sa čim sem sa podrškom od naših partnera iz ALDE-a i ne tražimo od vas da ometate višestranačke odnose na Zapadnom Balkanu. Kako god, samo želimo da formalno izrazimo naše nezadovoljstvo nedostatkom podrške sa kojom smo suočeni od naših kolega liberala iz Srbije kao jedina efikasna aktivna liberalna stranka u BiH", stoji u pismu.

pismo-ns

(Vijesti.ba)

Izdvajamo