8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.09.2018 / 17:54 Politika - Saopćenje PDP-a

Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj RS

Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj RS
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj Republike Srpske, te je stoga jako važno da naš obrazovni sistem i privredu postavimo na osnovama koje će omogućiti školovanje i korištenje kadrova spremnih da ostvare taj potencijal.

Interesovanje stranih firmi za razvoj informacionih tehnologija u Republici Srpskoj je u porastu. Samo jedna velika kompanija od 5.000 zaposlenih značila bi oko 200 miliona KM prikupljenih poreza, što bi predstavljalo „bum“ za cijelu ekonomiju i doprinijelo ubrzanom razvoju RS.

Zato se u Programu obnove Republike Srpske držimo prijedloga mjera koje je neophodno preduzeti da bismo ostvarili procvat ove grane privrede:

•    Pokretanje start-up centara u cijeloj Republici Srpskoj kroz poslovne inkubatore koji olakšavaju razvoj poslovne ideje u biznis;
•    Subvencionisanje i poreske olakšice za pokretanje biznisa iz IT oblasti;
•    Zakonsko definisanje i zaštita statusa frilens rada kroz ostvarivanje prava na radni staž i zdravstveno osiguranje;
•    Osavremenjavanje obrazovnog sistema jačanjem informatičkih gimnazija i web tehnologije;

Uvjereni smo da je ovaj strateški cilj jedini način da Republiku Srpsku uvedemo u privredne tokove 21. vijeka, digitalnog obrazovanja i digitalnog društva. Vrijeme je ne samo da uhvatimo korak sa ostatkom svijeta, već da damo svoj doprinos njegovom ubrzanom napretku!

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo