Sarajevo 7 °C Subota 16.02.


14.09.2018. / 17:54h Politika - Saopćenje PDP-a

Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj RS

Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj RS
Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj Republike Srpske, te je stoga jako važno da naš obrazovni sistem i privredu postavimo na osnovama koje će omogućiti školovanje i korištenje kadrova spremnih da ostvare taj potencijal.

Interesovanje stranih firmi za razvoj informacionih tehnologija u Republici Srpskoj je u porastu. Samo jedna velika kompanija od 5.000 zaposlenih značila bi oko 200 miliona KM prikupljenih poreza, što bi predstavljalo „bum“ za cijelu ekonomiju i doprinijelo ubrzanom razvoju RS.

Zato se u Programu obnove Republike Srpske držimo prijedloga mjera koje je neophodno preduzeti da bismo ostvarili procvat ove grane privrede:

•    Pokretanje start-up centara u cijeloj Republici Srpskoj kroz poslovne inkubatore koji olakšavaju razvoj poslovne ideje u biznis;
•    Subvencionisanje i poreske olakšice za pokretanje biznisa iz IT oblasti;
•    Zakonsko definisanje i zaštita statusa frilens rada kroz ostvarivanje prava na radni staž i zdravstveno osiguranje;
•    Osavremenjavanje obrazovnog sistema jačanjem informatičkih gimnazija i web tehnologije;

Uvjereni smo da je ovaj strateški cilj jedini način da Republiku Srpsku uvedemo u privredne tokove 21. vijeka, digitalnog obrazovanja i digitalnog društva. Vrijeme je ne samo da uhvatimo korak sa ostatkom svijeta, već da damo svoj doprinos njegovom ubrzanom napretku!

(Vijesti.ba)