22°C
Mostar 30°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.09.2018 / 17:30 BiH - Politički analitičar za Vijesti.ba

Žarko Papić: Izjavom senatora Wickera "gađani" su Dodik i Čović

Žarko Papić: Izjavom senatora Wickera "gađani" su Dodik i Čović
Žarko Papić / Vijesti.ba
Politički analitičar Žarko Papić prokomentarisao je za Vijesti.ba jučerašnje pismo senatora i predsjednika Helsinške komisije za sigurnost i saradnju u Evropi Rogera Wickera, upućeno američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, u kojem ga je pozvao na jači angažman u našoj zemlji.

- Ja inače nisam sklon velikom utjecaju stranaca u BiH ili u bilo kojoj drugoj zemlji zapadnog Balkana. Međutim, vrlo rado bih prihvatio građenje utjecaja onako kako to radi Njemačka u Srbiji - govori Papić.

Smatra kako bi američki utjecaj bio znatno efektniji kada bi u BiH bile dovedene velike investicije tamošnjih kompanija.

- Nije Merkelova za Srbiju postala važna ličnost zato što je ona važna ličnost u Evropi, nego zato što njemačke firme Srbiji daju deset posto društvenog proizvoda. To je moderan način utjecaja, uključivši i politički, u nekoj zemlji - naglašava Papić.

Wicker je u pismu poručio da bi SAD i Evropa trebali usvojiti politiku nametanja sankcija "pojedinim bh. zvaničnicima koji su očigledno uključeni u korupciju ili ignorišu Dejton, bh. zakone ili sudske presude".

Međutim, iako se složio sa senatorovom konstatacijom, Papić navodi kako je ipak njegova formulacija preširoka.

- Jer, kad bi se to dosljedno provelo, značajan dio pripadnika naše "elite" podlegao bi sankcijama. Trebam li samo pomenuti da je krivično djelo neplaćanje poreza i doprinosa od strane neke javne ili privatne kompanije? A samo u FBiH imamo 2,7 milijardi KM neplaćenih doprinosa. Dakle, to je isto tako nepoštivanje zakona - ističe Papić.

Dodaje kako ga je naročito začudio i nije mu se dopao dio Wickerovog obraćanja Trumpu, u kojem je naveo da trenutni trendovi BiH čine lakom ulaznom tačkom ekstremizma u Evropi, uključujući islamski ekstremizam.

- To je valjda trebalo da motiviše američku administraciju za pojačani angažman, ali je ne mislim da je BiH potencijalna ulazna tačka za ekstremizam, uključujući i onaj islamski - smatra Papić.

Tvrdnja senatora da "separatizam ili novi entiteti ne treba da dolaze u obzir", kategorički navodi Papić, ujedno je i rukavica u lice liderima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

- Čovjek je potpuno upravu. Za svakog koji ima i zrno pameti u glavi u BiH, svaki separatizam ili svako formiranje trećeg entiteta apsolutno je nedopustivo. A s obzirom na retoriku kojoj prisustvujemo, očigledno su tom izjavom "gađani" Dodik i Čović - zaključuje Papić.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo