25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

14.09.2018 / 13:32 BiH - Profesor na Univerzitetu John Hopkins

Serwer o Špiriću: SAD su oštre po pitanju korupcije, ali i Rusije

Serwer o Špiriću: SAD su oštre po pitanju korupcije, ali i Rusije
Daniel Serwer / Vijesti.ba
Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu John Hopkins za Glas Amerike je govorio o diplomatskoj aktivnosti političara entiteta RS-a u SAD, te sankcijama Nikoli Špiriću.

Serwer je komentirao nedavne susrete premijerke RS Željkle Cvijanović sa donedavnim i sadašnjim članovima trenutne administracije SAD-a, Stivom Benonom i Kelijem Konvej u Washingtonu.

- Ja na to gledma kao i većina ljudi. Kao na nastojanja nacionalista iz Bosne i Hercegovine da sa povežu sa nacionalistima u SAD.  Smatram da je administracija dovoljno mudra da u ovom trenutku prepozna da bi bilo kakvi potezi ka promjeni državne strukture na Balkanu doveli do više nevolje nego rješenja. Osim toga, ovo je slobodna zemlja i svako ima slobodu da se sa svakim sastaje, rekao je Serwer i dodao:

- Željka Cvijanović je premijerka RS-a i nije iznenađujuće da je primljena od strane nekih članova administracije. A gospodin Benon je privatni građanin i on se može sastajati sa kim želi. Smatram da su važna nedavna nastojanja, ne samo RS već i Serbije, da se povežu sa etničkim nacionalistima u i oko Vlade SAD-a.

Serwer naglašava da je to urađeno u okviru relativno novog Zakona kojim se sankcioniraju osobe umiješane u korupciju.

- On nije osuđen na sudu, ali Amerikanci moraju imati dosta dobre dokaze ako su to učinili. Dosta dugo postoje glasine vezane za Špirića. Amerikanci će biti oštri kada je u pitanju korupcija. Možda su blagi prema pitanjima nacionalizma, ali su dosta oštri po pitanjima korupcije. A postaju i sve oštriji po pitanju Rusije.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo