1°C
Mostar 7°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

14.09.2018 / 13:04 BiH - Sud BiH

Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu

Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu
Sud BiH / Vijesti.ba
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubistva civila na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela.

Arifović je proglašen krivim za ubistva civila zarobljenih 12. jula 1992. godine u mjestu Zalazje kod Srebrenice, koji su ranije predali oružje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.

Vijeće Suda BiH je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu od kada nisu više viđeni.

Predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić je rekao da je Vijeće poklonilo vjeru ključnom svjedoku Optužbe O2, te da je utvrdilo da su oštećeni imali status civila, javio je BIRN BiH.

- Vijeće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vrijeme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici - rekao je Gluhajić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo