30°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

14.09.2018 / 10:53 Politika - Stanovnicima HNK u državi i dijaspori

Apel Ahmeda Džubura: Zaustavimo razaranje države!

Apel Ahmeda Džubura: Zaustavimo razaranje države!
Ahmed Džubur / Vijesti.ba
Dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru i nosilac liste za DF-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH prof. Dr Ahmed Džubur obratio se javnosti putam otvorenog pisma.

Njegov apel prenosimo u nastavku:

- Ovo pismo predstavlja apel stanovnicima HNK u Državi i dijaspori da masovno izađu na izbore i svojim glasovima daju legitimitet Demokratskoj fronti BiH da posredstvom nominiranih kandidata sve učine na zaustavljanju agonije koja razara Državu.

Četiri godine koje slijede i za koje će izabrani dobiti mandat da upravljaju Državom su dug period. Ukoliko sadašnji loši, nerijetko i „zli gospodari“ dobiju mandat da nastave divljati u pomahnitalom pohodu devastiranja ljudskih, prirodnih i ekonomskih potencijala Države, izgubljena je sudbonosna šansa da to sada pokušamo zaustaviti.

U velikoj želji da nastave svoj pohod i ostanu „na vlasti“ hvale se podvizima na svim poljima (ekonomija, zdravstvo, školstvo, izgradnja puteva, zaposlenost...) kojima žele uvjeriti javnost da su isključivo oni zaslužni za „procvat i blagostanje“ u kojem se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi. Nažalost, na globalnom planu je Bosna i Hercegovina identifikovana kao „jedno od jadnijih mjesta za življenjem“ iz koje i izbjeglice iz ratom pogođenih zemalja bježe što je prije moguće.

Dugogodišnji partneri u vlasti su posebno ponosni na rezultate u Mostaru i HNK. Stvarnost je na nesreću stanovnika HNK surova i svjedoči o agoniji koju dokazani strateški partneri na vlasti već skoro dva desetljeća uzrokuju. Umjesto da rade na otvaranju proizvodnih i industrijskih pogona neumorno otvaraju nova radna mjesta u Telekomu, Pošti, Elektroprivredi, Vodovodu, ministarstvima, direkcijama, opštinama. Nepotrebnim zaposlenjima u administrativnom sektoru su stvorili rijeku poslušnika i stranačkih glasača sve više zatežući omču oko vrata već izmrcvarenoj i devastiranoj Državi koja se guši od hiljada zaposlenih nepotrebnih administrativaca za kojima nema nikakve potrebe. Stvorili su ogromno breme i takav balast budućim nosiocima izvršne vlasti koji će biti teško rješavati. Jedno od rješenja je da se ti nepotrebni administrativci zaposle u fabrikama, na gradilištima i sličnim produktivnim mjestima što ćemo urgentno i učiniti nakon oktobarskih izbora.

Hvale se postignućima u sektoru obrazovanja. Šta je to čime se hvale? Da li je to možda agonija mostarskog i hercegovačkog Univerziteta „Džemal Bijedić“? Stanje u srednjim školama je takvo da je trenutno u toku veliki štrajk 500 zaposlenika srednjih škola. Toliko o „obrazovnom blagostanju“.

U posljednje četiri godine nije urađen niti kilometar auto-puta budući da su novci usmjeravani u interesu ostvarenja stranačkih ciljeva. Odgovorni su za najgori mogući stadij ustrojstva Države u kojem se sada BiH nalazi, tzv. „stadij sistemske korupcije“ koji,između ostalog, po definiciji karakterišu sljedeće specifičnosti: tenderi se dodjeljuju unaprijed poznatim dobavljačima i izvođačima radova, finansiranje projekata po općinama, ministarstvima i fondovima se odobrava unaprijed poznatim fizičkim i pravnim licima bez obzira na kvalitetu projekata i uslove koje ispunjavaju. Ovakvo „stanje nacije“ je razlogom da kompletne porodice napuštaju BiH tražeći egzistenciju u uređenim državama.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo