30°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

14.09.2018 / 10:03 BiH - Predsjednik SDP-a BiH

Nikšić: Dodiku je bolje da hvali BiH, RS preživljava od 400 miliona KM godišnje koje joj ne pripadaju

Nikšić: Dodiku je bolje da hvali BiH, RS preživljava od 400 miliona KM godišnje koje joj ne pripadaju
Foto: Vijesti.ba
Milorad Dodik i politika koju vodi, ono što priča, vodi RS u izolaciju. Potpuno je jasno, mogu ja da želim uređenje Bosne i Hercegovine kako priželjkujem i kako vidim, ali Bosna i Hercegovina je u ovom trenutku sastavljena od dva entiteta i Distrikta Brčko. To su nesporne činjenice i ne postoji nikakava varijanta u kojoj bi RS mogla biti samostalna, rekao je u video intervjuu za Vijesti.ba predsjednik SDP-a BIH Nermin Nikšić odgovarajući na pitanje o politici kou vodi Milorad Dodik.

Dodaje da u Ustavu BIH ne postoji nikakva mogućnost njenog otcjepljenja i osamostaljenja, te smatra da je sasvim izvjesno da je retorika Milorada Dodika sračunata na privlačenje glasača u RS i mobilisanje biračkog tijela.

- Ja ne znam koji su ovo već izbori u kojima on ponavlja tu retoriku i tu matricu. Moj odgovor je da se RS ne samo po ustavnopravnom uređenju ne može osamostaliti, RS ne može sama ni opstati, kaže Nikšić.

On kaže da RS doživljava kao dio Bosne i Hercegovine i smatra da što je bolje u svakom od dijelova Bosne i Hercegovine, bolje je svim građanima.

- A da banalizujemo odnose i da budemo brutalno iskreni, svake godine RS iz raznih budžeta države Bosne i Hercegovine dobije 400 miliona KM više nego što joj pripada po aktuelnim propisima. I sad zamislite kako je to onda moguće, da u takvoj Republici Srpskoj koja dobija nezasluženo 400 miliona KM je najniža penzija na nekih 160 KM, radnici žive u lošim i teškim uslovima. Mislim da je Milorad Dodik svjestan da ako se počne pričati o ovim temama on nema šta reći, nego ima da hvali državne institicije. Zbog toga i svu ovu svoju retoriku i svu priču bazira na stvaranju i buđenju nekih novih nacionalnih tenzija, kaže Nikšić i zaključuje:

- Nažalost, u svojim partnerima u SDA i HDZ-u nalazi pogodno tlo, odgovarajuće partnere i svaki sukob na toj relaciji jača i jedne i druge i treće u njihovom biračkom tijelu. Ni u ovoj kampanji, nažalost, ne očekuje nas ništa novo.

Ovaj dio intervjua pogledajte u videu ispod na 7.45 min.  

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo