Sarajevo 6 °C Petak 18.01.


13.09.2018. / 17:28h Regija - Jednoglasna odluka

Vlada u Prištini izglasala stvaranje Oružanih snaga Kosova

Vlada u Prištini izglasala stvaranje Oružanih snaga Kosova
Kosovska vlada usvojila je Prijedlog zakona o transformaciji KBS u Oružane snage Kosova.

Premijer Ramuš Haradinaj izjavio je nakon sjednice da je "završetak sigurnosnih mehanizama najveća investicija zemlje u doglednoj budućnosti". Hašim Tači, međutim, smatra da je ova odluka donijeta u pogrešno vrijeme.

Prištinska vlada jednoglasno je usvojila, bez prisustva članova iz Srpske liste, tri Prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku i po hitnom postupku ih dostavila parlamentu.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je nakon sjednice vlade da je "završetak sigurnosnih mehanizama najveća investicija zemlje u doglednoj budućnosti".

"Kosovo će izgraditi naoružane, profesionalne, multietničke i inkluzivne sile, usklađene s vojskama mira, zasnovane na standardima NATO", napisao je Haradinaj na Facebooku.

"Taj postupak je u skladu da zakonom. Neke odluke su naše, neke se donose u konsultaciji sa drugima. Ovaj proces će se nastaviti i u drugim fazama. Odluka je u našoj nadležnosti, kao jedne suverene zemlje, sa svim pravima koje imamo. Čestitamo", dodao je Haradinaj.

On je rekao da Parlament "ima svoj udio, a predsjednik potpis".

"Kosovo je prošlo kroz ovu temu", naveo je Haradinaj, prenosi Sputnik.

Kosovski predsjednik, Hašim Tači, međutim, smatra da je ova odluka donijeta u pogrešno vrijeme.

Zakone je predložilo nadležno ministarstvo na čijem čelu je Rustem Beriša.

Beriša je rekao da prihvatanjem predloženih zakona Kosovske snage bezbjednosti preuzimaju nove zadatke, a ministarstvo KSB teži da preraste u Ministarstvo odbrane, prenio je portal "Koha".

List podsjeća da vlast u Prištini već nekoliko godina priprema transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti u kosovsku vojsku.

Koha podsjeća da je, prema ustavnim odredbama, ta transformacija moguća samo uz dvotrećinsku podršku Srba.

Vlast u Prištini, međutim, smatra da transformaciju treba sprovesti u skladu sa zakonom, gdje podrška Srba nije predviđena.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još