25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

13.09.2018 / 11:25 Regija - Izražavaju nezadovoljstvo

Kosovski političari pisali Mogherini

Kosovski političari pisali Mogherini
Federica Mogherini / Vijesti.ba
Četiri opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su juče pismo visokoj predstavnici Federici Mogherini, posrednici u dijalogu Kosovo-Srbija, kojim izražavaju nezadovoljstvo idejom o razmatranju razmjene teritorija ili korekcije granica.

Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, koji, kako navode, predstavljaju 60 odsto građana Kosova, ističu u pismu da ideja neće biti podržana, niti bilo koji sporazum koji potiče od takvih ideja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pismu se traži da se konačna faza dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i okviru, ne ostavljajući po strani subjektivitet Kosova, koji je definisan Deklaracijom o nezavisnosti, mišljenjem Međunarodnog suda pravde i činjenicom da je Kosovo prihvatila većina slobodnih zemalja sveta.

Opozicija ističe da početak novog procesa dijaloga bez neophodnih priprema, kako se trenutno trudi, neće uspjeti.

"Puna je odgovornost Skupštine Kosova da odobri platformu za dijalog s dvotrećinskom većinom i samo na taj način može se osigurati legitimnost ovog procesa. Svaki drugi oblik dijaloga je predodređen na neuspjeh. U interesu je građana Kosova da dođu do takvog konsenzusa unutar Skupštine Kosova. Sadašnja Vlada je izgubila legitimitet da predstavlja Kosovo u ovom procesu i nova legitimnost Skupštine treba da se odvija u skladu s Ustavom Republike Kosovo", piše u pismu.

Opozicija još napominje da visoko cijeneći ulogu EU u procesu dijaloga i podršku Sjedinjenih Američkih Država, vjeruju da EU i SAD treba da budu u potpunosti uključeni i da zahtjevaju da konačni sporazum sa Srbijom znači potpunu normalizaciju odnosa između dvije države.

"Potpuna normalizacija može se postići samo međusobnim priznavanjem. Konačni sporazum sa Srbijom treba da omogući neposredno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, prije svega u Ujedinjenim nacijama kao i otvaranje puta ka članstvu u EU i NATO-u", navodi opozicija.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo