18°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

12.09.2018 / 19:14 Politika - Skup u Kalesiji

Bećirović: Drugi neka se svađaju, moj prioritet je bolja ekonomija

Bećirović: Drugi neka se svađaju, moj prioritet je bolja ekonomija
Foto: Vijesti.ba
Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, danas je obraćajući se velikom broju građana u Kalesiji poručio da država Bosna i Hercegovina mora učiniti sve kako bi naša privreda postala konkurentna na međunarodnom tržištu.

 „Naše firme moraju biti poticane da proizvode robu za međunarodno tržište. Država mora mnogo odgovornije voditi politiku poticanja domaće privrede vodeći računa o trendovima i na domaćem i na međunarodnom tržištu,“ izjavio je.
 
„Zadnjih nekoliko mjeseci svjedočimo ugrožavanju egzistencije i krizi sa kojom su suočena brojna mala i srednja poljoprivredna preduzeća i gazdinstva. Malinari, proizvođači smilja u Hercegovini i brojni drugi - svi oni su na koljenima, a govorimo o hiljadama domaćinstava i porodica. Svi plaćaju ceh nepostojanja planskog odnosa države prema poljoprivredi. Država mora aktivno učestvovati u planiranju proizvodnje, kao i u praćenju i analiziranju stanja na tržištu. Država mora i praktično i savjetodavno pomagati proizvođačima u pogledu osiguranja stručne podrške u planiranju zasada, subvencioniranju sadnje tržišno perspektivnih kultura i kontroliranja ponude, kako bi se izbjegla prezasićenost tržišta pojedinim proizvodima,“ rekao je Bećirović.
 
„Konačno, bosanskohercegovačka diplomatska mreža mora početi funkcionisati kao ozbiljna podrška bh. ekonomiji. To mora biti koordiniran sistem vanjske podrške našim proizvođačima i izvoznicima koji će djelovati u sinhronizaciji sa relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu na osiguranju plasmana naših proizvoda. Sve što sada imamo je rascjepkan, razderan parasistem u službi povlaštenih pojedinaca koji diplomatiju vide kao priliku za ugodan, višegodišnji odmor. 
 
Nasuprot tome, naša diplomatska i konzularna predstavništva moraju profunkcionisati kao mreža koja potiče rast, ali i amortizuje i sprječava ʹpadanjeʹ naših privrednika,“ zaključio je Bećirović.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo