Sarajevo -1 °C Utorak 18.12.


12.09.2018. / 18:58h Ekonomija - Brisel

Šarović: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

Šarović: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika
Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU - saopćio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropskoj Komisiji, iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

- Izjašnjenje našeg  tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno  i sve iznesene  činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere - ocijenio je Šarović i dodao da „sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti“.
 
Stavovi bh. strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
 
Naglašen je i značaj  sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH a što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja ( Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.
 
Bh. strana je prezentovala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i  analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 
 
Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju su učestvovao i advokatski tim Arcelor Mittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!