Sarajevo 4 °C Srijeda 21.11.


12.09.2018. / 18:24h BiH - PSBIH

Kožul: Berlinski proces podstakao unapređenje regionalne ekonomske saradnje

Kožul: Berlinski proces podstakao unapređenje regionalne ekonomske saradnje
Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul, koji u Londonu učestvuje u radu međunarodnog parlamentarnog seminara o zapadnom Balkanu, danas je bio učesnik panel diskusije u okviru sesije o ekonomskoj saradnji država tog regiona.

U istupu Kožul je naglasio važnost Berlinskog procesa, kao i rezultata ovogodišnjeg londonskog samita te političke i ekonomske inicijative za sve države zapadnog Balkana.
 
Po njegovim riječima Berlinski proces podstakao je unapređenje regionalne ekonomske saradnje zemalja zapadnog Balkana, posebno u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Kožul je, također, podvukao i važnost pitanja sigurnosti  za razvoj ekonomije i privlačenje stranih investicija u sve zemlje zapadnog Balkana, te upozorio kako je u cijelom regionu potrebno zaustaviti odlazak mladih u države Evropske unije.
 
Govoreći o predstojećim Općim izborima u BiH, Kožul je, u kontekstu bržeg ekonomskog razvoja, rekao da se nada da će u BiH nakon izbora biti osigurati politička stabilnost zakonodavne i izvršne vlasti, kao i potpuna funkcionalnost državne uprave, spremne da odgovori izazovima procesa evropskih i evroatlantskih integracija.
 
Drugog dana međunarodnog parlamentarnog seminara u Londonu, kojeg je organizovala grupa poslanika koja Britanski parlament predstavlja u IPU, raspravlja se i o pitanju sigurnosti te konkretnim oblicima saradnje država zapadnog Balkana, saopćeno je iz PSBiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!