25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

12.09.2018 / 18:00 BiH - Denis Hadžović za Vijesti.ba

Bh. pravosuđe mora reagovati nakon sankcija SAD-a Nikoli Špiriću

Bh. pravosuđe mora reagovati nakon sankcija SAD-a Nikoli Špiriću
Denis Hadžović / Vijesti.ba
Pravosuđu BiH bačena je rukavica u lice i ne bi se smjelo oglušiti na ovakvu odluku State Departmenta, koji nema apsolutno nikakav interes u sankcionisanju bilo kojeg našeg zvaničnika. Ovo je u izjavi za Vijesti.ba rekao direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović, komentarišući američke sankcije zastupniku SNSD-a u Parlamentu BiH Nikoli Špiriću.

Odluku o sankcionisanju Špirića i njegove porodice - supruge Nade, kćerke Jovane i sina Aleksandra lično je donio sekretar State Departmenta Mike Pompeo.

U saopćenju je navedeno da je Špirić "umiješan u značajnu korupciju". Na teret mu se stavlja da je "uključen u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje neprikladnih koristi u zamjenu za njegove aktivnosti na javnoj funkciji i miješanje u javne procese".

"Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata člana Zastupničkog doma u Parlamentu BiH", naveli su iz State Departmenta.

Hadžović ističe da se radi o još jednom šamaru bh. pravosudnim institucijama, ali i naglašava kako bi im Špirićev primjer ujedno trebao poslužiti kao vodilja da svoje aktivnosti usmjere na vraćanje poljuljanog kredibiliteta.

- Građani BiH suočeni su s jednom neprirodnom pojavom - da organi druge zemlje ukazuju na nepravilnosti, korupciju i zloupotrebu položaja u njihovoj zemlji, a da pritom ne vide nikakve rezultate svog pravosuđa - kaže naš sagovornik.

Problem vidi u nedovršenoj reformi bh. pravosudnog sistema i još uvijek prisutnom političkom utjecaju u toj oblasti, ali i nekompetentnosti, neprofesionalnosti i neodlučnosti tužilaštava da se uhvate ukoštac s ovakvim i sličnim slučajevima.

- Pravosuđu je bačena rukavica u lice i ne bi se smjelo oglušiti na ovakav stav jedne nepristrasne institucije koja nema nikakav interes u sankcionisanju Špirića ili nekog drugog našeg zvaničnika. Ono bi u saradnji sa zvaničnicima State Departmenta u okviru međunarodne saradnje trebalo preuzeti te dokaze i inicirati sopstvenu istragu - ukazuje Hadžović.

Naglašava da State Department Špirića nije stavio na "crnu listu" iz političkih interesa, već na osnovu analize i procjene stanja u BiH, ali i samih aktivnosti Špirića kao zastupnika u državnom Parlamentu.

- Očekujem da će bh. pravosuđe reagovati, jer ne može ignorisati ovakvo obrazloženje najveće svjetske sile koja pokazuje interes za BiH. Svako ignorisanje bilo bi još jedan doikaz da se treba nešto radikalno promijeniti u našem pravosuđu - zaključuje direktor Centra za sigurnosne studije BiH u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo