15°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

12.09.2018 / 17:59 Politika - Otvoreno pismo

Kurtćehajić pisao Inzku: Suspendujte Milorada Dodika

Kurtćehajić pisao Inzku: Suspendujte Milorada Dodika
Foto: Vijesti.ba
Prof. dr. Suad Kurćehajić danas je uputio Otvoreno pismo Visokom predstavniku u BIH Valentinu Inzku. Pismo prenosimo u nastavku:

- Već mjesecima pa i godinama Predsjednik Republike Srpske ozbiljno ugrožava integritet Bosne i Hercegovine izjavama kojima osporava Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu. Poslednje njegove izjave u smislu da će Srbija i Republika Srpska jednog dana biti jedno je izjava koja jasno odslikava Dodikov politički cilj koji je jednak onoj velikosrpskoj ideologiji koja je krivac za ogromna stradanja u Bosni i Hercegovini čija je kulminacija bila učinjen genocid u Srebrenici koji je presuđen kao takav 26. februara 2007. godine od najveće sudske instance na našoj planeti Internacionalnog suda pravde u Hagu. Unatoč tome Dodik veliča dvojicu najodgovornijih zlikovaca političkog lidera tog projekta Radovana Karadžića i vojnog lidera Ratka Mladića koji su presuđeni u prvostepenom postupku pred Hagom četrdeset godina odnosno doživotnom robijom.
 
Kulminacija koja predstavlja crvenu liniju čine dvije Dodikove izjave u intervjuu od prije nekoliko dana na RTRS u emisiji Predsjednik govori gdje je na upit novinara: da li je vaš politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska Dodik odgovorio: NARAVNO JA TO I NE KRIJEM ( 30 min i 28 sec).
 
U toku intervjua u 34 min i 40 sec Dodik izjavljuje Bosna i Hercegovina nije moja država.
 
Nakon ovih izjava gospodine Visoki predstavniče vi imate obavezu da Milorada Dodika suspendujete iz politike na 5, 10 godina ili doživotno.
 
Minimum ispod koga se  ne bi smjelo ići jeste da se njemu lično zabrani izlazak na izbore jer ne može član Predsjedništva ili Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti osoba koja izjavljuje da Bosna i Hercegovina nije njegova država ili da mu je politički cilj nezavisna Republika Srpska što znači kraj Bosne i Hercegovine.
 
Za udaljavanje Dodika iz politike ne treba vam Vijeće za implementaciju mira jer je ono vaš savjetodavni a ne naredbodavni organ. Vijeće za implementaciju mira nije dejtonska kategorija. 
 
Ovlašćenja koja su vam data u Aneksu 10 gdje stoji da ste vi konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma omogućavaju vam da spasite Bosnu i udaljite iz politike čovjeka koji je dao gore navedene izjave i predstavlja najveću opasnost za opstanak države Bosne i Hercegovine. Realizacija Dodikovih ideja uvela bi Bosnu i Hercegovinu u novi rat. Nemojte se ponašati kao britanski premijer Čemberlen koji je davši Sudet Hitleru mislio da će ga smiriti. 
 
Posljedica je bila da je popuštanje Hitleru od strane međunarodne zajednice dovela do Drugog svjetskog rata i ogromnog stradanja miliona nevinih ljudi u cijelom svijetu. 
 
Dodikove političke ideje ne mogu se provesti bez novog rata u Bosni i njegova politička suspenzija bila bi jasna opomena političarima iz manjeg entiteta da svijet neće trpjeti takvu politiku.

Imate priliku Visoki predstavniče da uradite nešto za Bosnu i Hercegovinu po čemu će vas Bosna i Hercegovina pamtiti, a to je politička suspenzija Milorada Dodika. 
 
Ako to ne uradite omogućit ćete grobaru Bosne i Hercegovine da dođe na njeno čelo.
 
U nadi da ćete imati političke i ljudske hrabrosti da učinite političku  suspenziju Milorada Dodika primite pozdrav od akademika prof.dr. Suada Kurtćehajića.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo