22°C
Mostar 29°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

12.09.2018 / 12:52 Obrazovanje - Studij napravljen sa dva usmjerenja

Otvoren prvi međunarodni MBA studij na Ekonomskom fakultetu UNSA

Otvoren prvi međunarodni MBA studij na Ekonomskom fakultetu UNSA
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Agenciji za bankarstvo Federacije BiH danas je promoviran prvi međunarodni Master of Business Administration studij (MBA), koji će studentima u 2018./2019. godini na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pružiti specijalizaciju iz oblasti bankarstva i finansijskog menadžmenta ili računovodstva.

- Ovaj studij otvorili smo s obzirom na veliki broj zaposlenih u finansijskom sektoru, što je oko 10.000 ljudi u BiH. Studij je napravljen sa dva usmjerenja – klasični MBA koji je namijenjen ljudima koji već imaju neko poslovno iskustvo i žele unaprijediti menadžerska znanja, vještine i kompetencije, dok se drugo usmjerenje tiče računovodstva i revizije - izjavila je prodekanesa za nastavu i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu Jasmina Selimović.

Navedeni studij Ekonomski fakultet, koji je jedina međunarodno akreditovana visokoobrazovna institucija u BiH, ostvario je u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Ljubljani, koji je također nosilac tri najznačajnije međunarodno priznate akreditacije.

Na osnovu toga rezultat studija su dvije diplome, koji polaznici, uz školarinu u iznosu od 10.000 KM, imaju mogućnost dobiti ako su završili dodiplomski trogodišnji ili četverogodišnji univerzitetski studij i tokom studija ostvarili 180 ECTS ili 240 ECTS-a.

Studenti koji posjeduju visokoškolsku diplomu iz društvenih i/ili ekonomskih nauka mogu upisati studij bez polaganja prijemnog ispita.

Za studente koji su završili dodiplomske studije iz drugih oblasti u toku studija obavezno je polaganje dva preduslovna predmeta – Uvod u biznis i Mikroekonomija 1.

- U odnosu na postojeći studij iz oblasti finansija i računovodstva, koji također traju dvije godine, novi studij MBA nudi međunarodnu razmjenu gdje je predviđeno studijsko putovanje u Ljubljanu, veće učešće stranih profesora i suštinski je drugačije koncipiran – istakla je Selimović.       

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić potvrdio je da će Agencija u buduće dati aktivan doprinos u izgradnji kadrova koji će raditi u bankarskom sektoru.

- To je važno jer je jedan od ključnih segmenata bankarskog sektora, osim regulative, i kadrovi koji rade u finansijskim institucijama. Oni su potrebni da bi upravljali stabilnosti bankarskog sektora, a onda će puno lakše biti i za nas supervizore i regulatore da radimo naš posao nadzora – rekao je Mahmuzić.

MBA studij će, kako je poručeno na promociji, zainteresiranim kandidatima pružiti napredna znanja iz oblasti poslovanja te ih pripremiti za različite upravljačke funkcije u preduzećima.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo