Sarajevo -6 °C Nedjelja 24.02.


12.09.2018. / 09:51h Svijet - Ruski predsjednik

Putin: Zaključimo mirovni sporazum sa Japanom do kraja godine

Putin: Zaključimo mirovni sporazum sa Japanom do kraja godine
Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je premijeru Japana Shinzo Abeu da do kraja ove godine potpišu mirovni sporazum.

Dvije zemlje nisu potpisale mirovni sporazum poslije Drugog svjetskog rata zbog nesuglasica oko pacifičkih otoka poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva, a u Japanu kao Sjeverne teritorije.

- Upravo mi je sinula ta ideja - rekao je Putin za vrijeme sesije pitanja i odgovora na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

- Zaključimo mirovni sporazum do kraja ove godine bez ikakvih preduslova – dodao je.

Putin je izjavio da je sigurnost u regionu ključno pitanje i da je Rusija zabrinuta zbog uspostavljanja američkog antiraketnog sistema u tom dijelu svijeta.

Japan je prošle godine odlučio da proširi svoj raketni odbrambeni sistem pomoću američkog Aegis Ashore sistema raketnih presretača.

- Shinzo je rekao da promijenimo pristup. U redu  - rekao je Putin, prije no što je predložio potpisivanje mirovnog sporazuma.

Abe, koji je u ponedeljak rekao da razgovori s Putinom idu u pravcu mirovnog sporazuma, nije dao nikakav odgovor, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!