Sarajevo -6 °C Nedjelja 24.02.

11.09.2018. / 23:11h Politika - Predizborna konvencija PDP-a

Predstavljeni kandidati iz Izborne jedinice šest: Semberija ima sjajne ljude

U Bijeljini je večeras održana Predizborna konvencija Partije demokratskog progresa na kojoj su se pred punom salom bijeljinskog Centra za kulturu predstavili kandidati ove partije za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kandidat za Saveza za pobjedu za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić poručio je da zna kakvu Republiku Srpsku želi, te da će zasigurno pobijediti Milorada Dodika.

,,Moj mandat u Sarajevu pokazao je da znam da predstavljam srpski narod onako kako to dolikuje. Ako pogledamo statistiku, na prošlim izborima sam imao 17.000 glasova više nego Milorad Dodik, što dovoljno pokazuje kome narod više vjeruje. Međutim, veoma je važno da podržite i gospodina Vukotu Govedaricui da izađete 7. oktobra u što većem broju jer je svaki glas važan'', istakao je Ivanić.

Predsjednik PDP-a i nosilac liste za Izbornu jedinicu jedan za Parlamentarnu skupštinu BiH Branislav Borenović smatra da PDP ima ozbiljne i odgovorne ljude koji će na predstojećim izborima ostvariti najbolji rezultat do osnivanja partije.

,,Osnova za normalan razvoj društva jeste da se svima koji su radno sposobni omogući radno mjesto, bez obzira na njihovu političku opredijeljenost. Moraju da se poštuju profesionalizam i mukotrpno stečene diplome, a ne da nam najbolji među ljekarima, inženjerima i drugim radnicima odlaze u inostranstvo'', dodao je Borenović.

Nosilac liste za NSRS iz Izborne jedinice šest Milenko Vićanović poručio je da će od 7. oktobra PDP zajedno sa građanima početi da gradi stabilniju, bolju i perspektivniju Republiku.

,,Kao nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske, moram da istaknem da samopouzdanje koje ima bijeljinski PDP leži u kvalitetu koji imaju njegovi kandidati.
Mogu slobodno da kažem da imamo najkvalitetniju listu u Semberiji jer ćete u okviru nje vidjeti pravnike, ekonomiste, doktore, ljude koji su i prije političkog angažovanja postigli sjajne rezultate i koji inovativnim idejama mogu da pomognu razvoju Bijeljine i Republike Srpske'', naveo je Vićanović tokom obraćanja.

On je naglasio da se zalaže za princip Jedan čovjek, jedna funkcija, što znači da se ne smije dozvoliti da pojedinci rade u javnim institucijama, a pored toga budu angažovani i u različitim odborima, ili na dodatnom radnom mjestu.

,,Kada sankcionišemo takve neodgovorne ljude, otvoriće se mogućnost za čak 10.000 novih radnih mjesta. Sadašnja vlast, imali smo priliku da se u to uvjerimo, postavila je desetine ljudi na rukovodeća mjesta u javnim preduzećima, ali uprkos tome što nisu postigli nikakve rezultate, a mnogi odveli firme u propast enormno ih zaduživši, niko ih nije sankcionisao. PDP će smijeniti svakog direktora koji ne ispuni godišnji plan rada preduzeća, bio on iz naše pertije ili neke druge, to je potpuno nevažvno'', kaže Vićanović.

On je dodao da je realno da prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 1.000 maraka, a prosječna penzija 500 maraka.

,,To ćemo postići detaljnom privrednom reformom koju smo pripremili, a neke od tačaka u okviru nje podrazumijevajustabilnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od 5% i više na godišnjem nivou, stabilne javne finansije i stabilne finansije javnih preduzeća, te maksimalno iskorištavanje poljoprivrednih i turističkih potencijala i transparentnost nad trošenjem javnih sredstava'', rekao je Vićanović.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Bijeljina Slaviša Marković istakao je da ako aktuelna vlast dozvoli da svi mladi odu iz Republike Srpske, onda neće biti važno koja politička partija će pobijediti.

,,Na mladim ostaje budućnost. PDP ima plan kako da ih zadrži u Republici Srpskoj i to će biti moguće samo ako 7. oktobra podržite naše kandidate, gospodina Mladena Ivanića, ali i gospodina Govedaricu. Promjene su neminovne, samo treba da se ujedinimo i u što većem broju izađemo na izbore'', poručio je Marković.

Nosilac liste PDP-a za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Izborne jedinice šest Milenko Ristić rekao je da su njegova djeca ostala u Republici Srpskoj, gdje se i školuju, te da inostranstvo treba najprije posmatrati kroz vrijedne i časne ljude u dijaspori koji žele da pomognu mjestima u kojima su rođeni.

,,Primjer za to jesu Lopare iz kojih dolazim. Malo mjesto u kojem smo postigli mnogo. Isti princip treba prenijeti na BiH i zato podržite doktora Mladena Ivanića i sve kandidate PDP-a'', kaže Ristić.

(Vijesti.ba)