24°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

11.09.2018 / 22:19 BiH - Otvoreno rekonstruirano Pozorište

Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno osobama s invaliditetom

Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno osobama s invaliditetom
Foto: Fena / Vijesti.ba
Premijernim izvođenjem inkluzivne predstave 'Svirala' u režiji Alene Džebo večeras je svečano otvoreno rekonstruirano Pozorište mladih u Sarajevu. Predstava je nastala po tekstu Ahmeda Hromadžića, a rađena je u koprodukciji Udruženja Život s Down sindromom i Pozorišta mladih.

Radi se o prilagođavanju tog objekta osobama s invaliditetom. Tako se, između ostalih elemenata prilagodbe, primjenjuje audio deskripcija za slijepe i slabovidne osobe a za gluhe i nagluhe osobe osigurani su titlovi.

Realizirano je to u okviru druge faze projekta nazvanog 'Kultura pripada i meni', koji provodi Udruženje 'Život sa Down sindromom FBiH' uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, a projekt podržava Vlada Švicarske.

Predsjednica Udruženja 'Život sa Down sindromom FBiH' Sevdija Kujović precizira u izjavi novinarima da će tako odsad slijepe i slabovidne osobe kvalitetnije pratiti sadržaj predstava u Pozorištu mladih Sarajevo. Gluhi imaju mogućnost pratiti tekst predstave, za osobe s intelektualnim teškoćama ti sadržaji bit će plasirani pojednostavljeno.

Objekt je prilagođen i za osobe u invalidskim kolicima, a u samom objektu postavljena je i taktilna traka, namijenjena za lakše kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

Prilagođavanje Pozorišta mladih Sarajevo osobama s invaliditetom resorni kantonalni ministar Mirvad Kurić okarakterizirao je kao dokaz opredijeljenosti za istinsku inkluziju, te izrazio želju da i ostali slijede njihov primjer i to ne samo u oblasti kulture.  

Ambasadorica Švicarske Andree Rauber Saxer naglasila je da kultura pripada svima, te istaknula namjeru Vlade Švicarske da promovira jednak pristup kulturnom životu za sve.

- U Pozorištu mladih imamo praktičan primjer, predstavu koja je namijenjena svima, to je upravo socijalna inkluzija. Kultura je važan dio svačijeg života, treba omogučiti svakome da uživa u kulturi – naglasila je.

I direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta zahvalna je svim sudionicima za realizaciju tog projekta te ističe trud koji se ulaže u namjeri da se pokaže da kultura ne poznaje granice niti ograničenja.  

Projekt 'Kultura pripada i meni' osigurava pravo na pristupačnost. Pristup, kretanje i sudjelovanje dostupni su svima kroz infrastrukturalno-tehničku, audio-informativnu i vizualno-komunikacijsku adaptaciju i rekonstrukciju. Pristupačnost Pozorišta mladih Sarajevo realizirana je uz sudjelovanje predstavnika Koalicije organizacija osoba s invaliditetom KS, a sve zarad toga da bi osobe s invaliditetom mogle na ravnopravnoj osnovi biti posjetioci ali i stvaraoci kulturnih sadržaja.      

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo