22°C
Mostar 29°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

12.09.2018 / 08:00 BiH - Šta nakon sankcija!?

Slučaj “uglednika“ Špirića: Kriminal u SAD, sloboda u BIH

Slučaj “uglednika“ Špirića: Kriminal u SAD, sloboda u BIH
Nikola Špirić / Vijesti.ba
Poduga je lista medija koje je zastupnik SNSD-a u Parlamentu BIH Nikola Špirić redovno na raznoraznim sudovima, od Banja Luke do Sokoca, dobijao u sporovima za klevetu.

Duga je i lista Špirićevih afera koje su mediji dokazivali, dokumentovali i prezentirali javnosti. Sve su rezultirale, ako pitate sudove, nanošenjem duševne boli i narušavanjem ugleda Nikoli Špiriću.  

Sankcije nove administracije SAD-a “uglednom“ i “duševno oboljelom“  Špiriću potpisao je sekretar State Departmenta Mike Pompeo, a takva se odluka potpisuje isključivo u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne podatke o umiješanosti stranih zvaničnika u obimnu korupciju.

No da li će to kredibilni podaci SAD-a biti dovoljan alarm za domaće pravosođe i da će bilo koga zainteresovati kakve to dokaze ima američki državni sekretar , teško je povjerovati.

Vide u SAD, ne vide u BIH

- Žalostan sam što je američka administracija prije primijetila korupciju u jednoj osobi poput Špirića od domaćeg pravosuđa. Apsurdno je da ozbiljna administracija, kao što je američka, kaže da ima ozbiljne dokaze o njegovoj umiješanosti u korupciju, a ovdašnji sistem tu činjenicu potpuno ignoriše, kaže za Vijesti.ba urednik portala "Buka" Aleksandar Trifunović i dodaje:

- Ovdje imamo ozbiljnu optužnicu za korupciju. Američko društvo, ako i o čemu vodi računa, vodi o korupciji. Najveći američki kriminalci pali su zbog neplaćanja poreza i zato što nisu uspijevali da dokažu porijeklo svoje imovine. Znači, ako jedan tako ozbiljan sistem kaže da ima ozbiljne dokaze za korupciju u prekookeanskoj zemlji, a to dosad niko nije vidio u našim domaćim sudovima, ne znam da li će uopšte i vidjeti.

Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić sličnog je mišljenja.

- Američka strana kaže da raspolaže vrlo ozbiljnim saznanjima i informacijama o kurupciji Nikole Špirića. To je veliki poraz tužilaštava, a posebno Tužilaštva BiH. Ozbiljnim informacijama raspolažu ljudi iz međunarodne zajednice, a naše Tužilaštvo nema saznanja. Da bi stvar bila gora, određen broj istraga o korupciji je vođen, ali nikada nisu dovedene do kraja, ne samo kada je u pitanju Špirić, već generalno slučajevi korupcije u BiH”, istakao je Mektić.

Predsjednik SBIH-a Amer Jerlagić kaže da ono što je Američkoj administraciji prijetnja po nacionalnu sigurnost našim institucijama, nažalost nije ni prekršaj.

- Zabrinjava izjava Nikole Špirića da nije upoznat sa sankcijama, i nije upozoren da bi do takvog ishoda moglo doći. Naviknuti upozorenjima iz policija, tužilaštava i sudova u BiH o potencijalnim istragama, Nikola Špirić i njemu slični su mogli reagovati i na vrijeme zataškati, ali profesionalizam američke administracije ne dozvoljava bilo kakva curenja informacija, zaključuje Jerlagić.

Stav Ambasade SAD-a

- Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rečeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, kažu kako vjeruju da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost Nikole Špirića u koruptivne aktivnosti.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije - rečeno je.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo