Sarajevo -2 °C Subota 23.02.


11.09.2018. / 17:15h Svijet - Mađarski premijer

Orban: Štitićemo granice, zaustavićemo migrante

Orban: Štitićemo granice, zaustavićemo migrante
Budimpešta neće promijeniti politiku u vezi sa protivzakonitom migracijom i usprotiviće se, ako bude potrebno, i EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarska će zaštititi svoju granicu, zaustaviće ilegalnu migraciju i braniće svoja prava. Ako treba, usprotivićemo se i vama", rekao je Orban poslanicima EU.
 
Orban je govorio na debati u Evropskom parlamentu, tokom koje se danas razmatra da li će protiv Mađarske biti pokrenut disciplinski postupak u vezi sa politikom o migrantima.
 
Evropski parlament, kao dokaz protiv Budimpešte, navodi pristup mađarske Vlade migracijama, uključujući novi zakon koji predviđa kazne za advokate i aktiviste koji pomažu tražiocima azila, kao i za medije, sudove i univerzitete.
 
Međutim, za pokretanje bilo kakvog disciplinskog postupka, potrebna je podrška dvije trećine poslanika, a nije jasno kako će oni glasati o ovom pitanju.
 
Glasanje u Evropskom parlamentu predviđeno je za sutra.

 

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!