16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

10.09.2018 / 21:23 BiH - State Department saopćio

Nikola Špirić stavljen na crnu listu nove administracije SAD-a zbog korupcije

Nikola Špirić stavljen na crnu listu nove administracije SAD-a zbog korupcije
Foto: Vijesti.ba
Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, stavljen je na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je saopćeno iz State departmenta, zajedno s njim na listi su i supruga Nada, kćerka Jovana i sin Aleksandar. 
 
On je umiješan u značajnu korupciju - navedeno je u objavi.
 
Špiriću se na teret stavlja da je "uključen u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje neprikladnih koristi u zamjenu za njegove aktivnosti na javnoj funkciji i miješanje u javne procese".
 
"Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvaćanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata člana Zastupničkog doma u Parlamentarnoj skupštini Bosni i Hercegovini", navodi se iz State Departmenta.

Iz State departmenta kažu da je odluka donesena prema članu 7031(c) Zakon o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine. 

Prema ovom članu, u slučajevima kada državni sekretar SAD ima kredibilne podatke o umiješanosti stranih zvaničnika u obimnu korupciju ili ozbiljno kršenje ljudskih prava, takvi pojednici, kao i članovi njihovih porodica, nisu podobni za ulazak u SAD.

Odluku o sankcionisanju Špirića i njegove porodice donio je lično sekretar State departmenta Mike Pompeo.

Špirić je drugi visokopozicionirani zvaničnik SNSD-a kojem su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije. Prethodno, State Department je na "crnu listu" stavio predsjednika ove stranke Milorada Dodika.

sad-spiric

(VIJESTI.BA)

Izdvajamo