30°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 29°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

08.09.2018 / 10:49 Ekonomija - Vjekoslav Bevanda

Aranžman s MMF-om na čekanju

Aranžman s MMF-om na čekanju
Vjekoslav Bevanda / Vijesti.ba
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je teško očekivati da će MMF prije opštih izbora donijeti bilo kakve odluke u vezi sa trećom tranšom aranžmana za BiH.

Bevanda je naveo da će u MMF-u analizirati efekte izmjena zakona u Republici Srpskoj, kojim se mijenja poreska osnovica i povećavaju lična primanja, ali i zakon o pravima boraca u FBiH.

- Kada analize izmjena zakona budu gotove, znaće se dalja sudbina aranžmana s tim da su Ministarstvo finansija i trezora i Savjet ministara završili svoj dio obaveza u vezi sa "promisori notom" na osnovu koje se uplaćuje tranša - rekao je Bevanda za Glas Srpske.

Govoreći o problemu poravnanja kod raspodjele prihoda od indiretktnih poreza među entitetima, Bevanda kaže da tužbe, presude i prinudne naplate najbolje govore da nema saglasnosti kod raspodjele novca, a kada ima, ona nije potpuna i uvijek ostaju neka otvorena pitanja.

- Zbog privremenih odluka o koeficijentima za raspodjelu ostaje prostora za sumnje da je neko zakinut i da će se stvari riješiti poravnanjima. Tu su i sumnje u obračune koji proizilaze iz krajnje potrošnje. Nepostizanje saglasnosti ni kod utvrđivanja privremenih koeficijenata za kvartala razdoblja stvara dodatne tenzije i rezultat su tužbe među entitetima - istakao je Bevanda.

Izrazio je bojazan da se u svemu ovome ne napravi šteta svima tako što će uništiti jednu od najboljih i najprofitabilnijih institucija - Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Komentarišući rad Savjeta ministara u ovom mandatu, Bevanda je rekao da je moglo i više i bolje.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo