Sarajevo 5 °C Petak 22.02.


06.09.2018. / 15:52h Kultura - 15. septembra

Opera "Hasanaginica" svečano otvara novu umjetničku sezonu Narodnog pozorišta Sarajevo

Opera
Izvedbom opere "Hasanaginica" 15. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo svečano će biti otvorena nova umjetnička sezona 2018/19, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

"Hasanaginica" je nastala i služila kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine, a od tada predstavlja jedan od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta.

- Kompozitor Asim Horozić je tu veličanstvenu operu skladao prema libretu Nijaza Alispahića, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović - ističe se u saopćenju.

U novoj podjeli opere "Hasanaginica" u glavnim ulogama nastupit će: Adema Pljevljak- Krehić, Leonardo Šarić, Denis Isaković, Amir Saračević, Aida Čorbadžić, Dajana Šegvić, Ivan Šarić i Dragan Pavlović, zajedno sa horom Opere, Baletom NPS, uz pratnju  Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!