25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

04.09.2018 / 15:03 Ekonomija - Sarajevo

ARZ BiH i Služba za rad i zapošljavanje Rusije ozvaničile saradnju

ARZ BiH i Služba za rad i zapošljavanje Rusije ozvaničile saradnju
Foto: FENA / Vijesti.ba
Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i zamjenik direktora Savezne službe za rad i zapošljavanje Ruske Federacije Mikhail Ivankov potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između institucija koje predstavljaju.

Na ceremoniji potpisivanja istaknuto je da taj memorandum nije vezan za zapošljavanje bh. radnika u Rusiji ili obrnuto, jer to mogu dogovoriti samo vlade dviju zemalja, već predviđa saradnju na razmjeni informacija, provođenje zajedničkih mjera i zaštitu radnika migranata na međunarodnom tržištu rada.
 
Bandić je rekao da će dvije službe u budućnosti sarađivati i razmjenjivati znanja i iskustva o aktuelnostima u oblasti politike tržišta rada i zapošljavanja, te o poslovnim odnosima.
 
- Naše službe imaju želju i potrebu za provođenjem zajedničkih projekata u okviru međunarodnih programa, fondova i inicijativa. Ovaj dokument predstavlja pravni okvir za sve buduće aktivnosti i u njegovoj pripremi smo imali podršku nadležnih institucija dviju zemalja - dodao je Bandić. 
 
Ivankov je istaknuo veliko iskustvo u saradnji između naroda Rusije i naroda Bosne i Hercegovine, a sada se otvara novo poglavlje u oblasti rada i uzajamnog razumijevanja.
 
- Memorandum koji smo potpisali predstavlja tek početak našeg zajedničkog rada u budućnosti i uvjeren sam da će taj rad donijeti veliku korist za narode Rusije i Bosne i Hercegovine - kazao je Ivankov.
 
Precizirao je da su državljani BiH i prije radili u Rusiji a rade i sada, te da je u 2017. i prvoj polovini 2018. državljanima BiH u toj zemlji izdato oko 700 radnih dozvola.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo