15°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

03.09.2018 / 14:47 Obrazovanje - Đaci ponovo u klupama

Nova školska godina počela u BPK Goražde, povećan broj prvačića

Nova školska godina počela u BPK Goražde, povećan broj prvačića
Arhiv / Vijesti.ba
Nova školska godina danas je počela u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

U tri srednje i sedam osnovnih škola krenulo je ukupno 2.900 učenika, od kojih 1.886 osnovaca i oko 1.000 srednjoškolaca.
 
Poseban doček u svim osnovnim školama priređen je za ukupno 225 prvačića, što je nešto veći broj u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 190. Kako ističu u ministarstvu obrazovanja BPK Goražde, i ove godine najveći broj učenika u prve razrede upisan je u dvije gradske osnovne škole „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu.
 
- Iako se bilježi blagi porast broja učenika upisanih u prve razrede, u prigradskim i školama u ruralnim sredinama i ove godine upisan je jako mali broj učenika. Najmanje ih je upisano u općini Pale u FBiH, svega pet, u općini Foča u FBiH upisano je 16, dok će svi ostali đaci prvaci pohađati osnovne škole u Goraždu “ – kazao je Feni Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.
 
Prema njegovim riječima, ohrabrujuća je činjenica da niko od prosvjetnih radnika ni u novoj školskoj godini nije proglašen tehnološkim viškom.
 
- Važeći pedagoški standardi za osnovnu školu primjenivi su u potpunosti u dvije gradske  te u malom broju samostalnih odjeljenja u ostalim školama. Od ukupno 68 odjeljenja razredne nastave  izvršena je kombinacija u čak 21 odjeljenju – pojasnio je resorni ministar.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo