Sarajevo 2 °C Nedjelja 17.02.


03.09.2018. / 14:19h Obrazovanje - Bez prava na jezik

Djeca iz Konjević-Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi

Djeca iz Konjević-Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi
Stotinjak učenika iz Konjević-Polja krenulo je i ove školske godine (peta zaredom) na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, koja se odvija u objektu Rijaseta islamske zajednice. Znanje tim učenicima prenose nastavnici iz Kantona Sarajeva.

- Nastavu pohađaju učenici iz Konjević-Polja iz Osnovne škole 'Petar Kočić' iz Kravice, koja nije ispoštovala odluku Općinskog suda u Srebrenici za nacionalnu grupu predmeta i za Bosanski jezik - kazala je za Fenu Nihada Čolić iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.
 
Dodaje da instruktivnu nastavu u Edukativnom centru Nova Kasaba pohađa oko 140 učenika, a dobivaju zahtjeve za upis još učenika.
 
- Nažalost, zbog ograničenog prostora mi to ne možemo. Tu je 17 profesora iz Kantona Sarajevo i 140 učenika od prvog do devetog razreda. Instruktivna nastava se realizira po federalnom nastavnom programu, a svi učenici su upisani u OŠ 'Malta' Sarajevo - istaknula je. Dodaje da je 120 učenika završilo prethodnu školsku godinu.
 
Osnovni sud u Srebrenici donio je u novembru 2017. godine odluku u korist roditelja i djece iz Konjević-Polja. Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev te time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj maternji jezik nazovu 'bosanski jezik', da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!