30°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

03.09.2018 / 14:11 Obrazovanje - Kemo Čamdžija

Ministarstvo prosvjete da prestane diskiminisati Bošnjake u RS-u

Ministarstvo prosvjete da prestane diskiminisati Bošnjake u RS-u
Kemo Čamdžija / Vijesti.ba
Bošnjačka djeca u RS-u ni ove školske godine neće izučavati bosanski jezik, a tvrdnje ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića da im se u pedagoška dokumenta upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom RS-a licemjerne su i bezobrazne – tvrdi potpredsjedavajući Vijeća naroda bh. entiteta RS Kemo Čamdžija.

On je pozvao resorno ministarstvo da urgentno riješi pitanje prava pohađanja nastave na bosanskom jeziku te, kako je naveo, prestane vrijeđati, ponižavati i diskiminisati povratničku djecu.

- Pozivam OSCE, Delegaciju EU i zemlje članice PIC-a da izvrše pritisak na Vladu RS-a kako bi se zaustavilo krešenje osnovnih ljudskih prava povratničkoj populaciji, odnosno Bošnjacima kao konstitutivnom narodu na prostoru cijele Bosne i Hercegovine – istakao je Čamdžija.

Zabranom izučavanja bosanskog jezika u školama u RS-u, kako je naveo, vlast želi Bošnjake u bliskoj budućnosti svesti na bezimenu skupinu, bez jezika, koji se naziva bosanski, bez nacije sa imenom Bošnjaci, bez države sa imenom Bosna i Hercegovina.

Podsjeća da u entitetskom ustavu stoji da su: „Službeni jezici RS: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a službena pisma ćirilica i latinica, kao i da Ustav definiše da se „građaninu garantuje sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti i kulture i pravo upotrebe svog jezika i pisma.“.

- Ministarstvo prosvjete, tzv. tvorbenim pravilima srpskog jezika, jezik srpskog naroda naziva srpskim jezikom, a bosanski jezik naziva bošnjačkim, odnosno jezikom bošnjačkog naroda. Bošnjaci u RS-u, a u ovom slučaju bošnjačka djeca u školama, na udaru su diskriminacije, segregacije, aparthejda i svih drugih destruktivnih aktivnosti i političkog nasilja vlasti u RS-u, kojima se želi Bošnjacima staviti do znanja da su nepoželjni u tom entitetu i da će učiniti sve da im još više otežaju ionako težak povratnički život te da trebaju napustiti RS – naveo je Čamdžija.

Bosanski jezik je, podsjeća, međunarodno priznat i poznat i izučava se širom svijeta – u SAD-u, Njemačkoj, Turskoj i mnogim drugim zemljama, pa čak i u Republici Srbiji, gdje već godinama bošnjačka djeca normalno izučavaju bosanski jezik.

- Samo u entitetu RS je na snazi politika koja ne poštuje pravo na različitost i činjenicu da ljudi imaju ustavno pravo da se zovu kako žele i da svoju vjeru i jezik sami određuju. Bošnjaci su se izjasnili o imenu svoga jezika pa podsjećam vlasti u RS da se, po popisu iz 2013. godine, jezik kojim govori 52 posto građana u Bosni i Hercegovini, zove – bosanski jezik – dodao je on.

- BiH je zemlja u kojoj možemo normalno živjeti jedino uz međusobno uvažavanje, a sve ostalo vodi u političku, ekonomsku, pravnu i svaku drugu nestabilnost sa podizanjem tenzija i stvaranjem ambijenta konflikata, ukazao je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Kemo Čamdžija.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo