Sarajevo -7 °C Subota 23.02.


31.08.2018. / 14:42h Zanimljivosti - Odgovor na sankcije

Rusi od aprila neće prebacivati Amerikance na ISS

Rusi od aprila neće prebacivati Amerikance na ISS
Rusija će obustaviti prebacivanje američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) od aprila 2019. godine, rekao je zamjenik ruskog premijera Juri Borisov.

Prema postojećem ruskom ugovoru sa NASA-om, američki astrounati koriste mjesta u ruskom Soyuzu kako bi došli do Međunarodne svemirske stanice i vratili se.
 
SAD su izgubile kapacitet za svemirske misije sa ljudskom posadom nakon povlačenja programa Space Shuttlea, a u toku je finalizacija novog programa u formi kapsule SpaxeX Dragon sa ljudskom posadom.
 
Cijena prebacivanja na Međunarodnu svemirsku stanicu varirala je tokom godina. NASA je ove godine plaćala 81 milion dolara za sjedište, što je povećanje u odnosu na najjeftinije mjesto od 21,8 miliona dolara 2007. godine i 2008. godine.
 
Govoreći o stanju u ruskoj kosmičkoj industriji, Borisov je danas rekao da će pristajanje svemirskog broda Soyuz-MZ u aprilu naredne godine "finalizirati ispunjenje obaveza prema ugovoru sa NASA-om", navodi RT.
 
Prekid programa Space Shuttlea smatran je 2011. godine manjom nezgodom jer su SAD i Rusija bile u relativno dobrim odnosima.
 
Danas, u vrijeme političkih sukoba dvije države činjenica, da SAD moraju da se oslanjaju na Rusiju u nekim aspektima svemirskog istraživanja smatra se u nekim američkim krugovima ponižavajućim za Ameriku.

 

(Vijesti.ba / Klix)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!