22°C
Mostar 30°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

30.08.2018 / 20:00 Intervjui - Ifet Feraget za Vijesti.ba

Imamo dosta saznanja o ubistvu Davida, promijeniće se sudska praksa

Imamo dosta saznanja o ubistvu Davida, promijeniće se sudska praksa
Foto: Vijesti.ba
Istragu treba voditi da se sazna istina, jer ako je vodite da prikrijete činjenice i da biste podigli montiranu optužnicu, onda vam je samo cilj dobiti na vremenu, kako bi određeni dokazi možda postali neupotrebljivi. Ovo je u intervjuu za Vijesti.ba rekao ugledni advokat Ifet Feraget, koji je ujedno i jedan od četiri člana međunarodnog advokatskog tima angažovanog na rješavanju slučaja stradanja banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Razgovarao: Delvin Kovač
 
Gospodine Feraget, na početku razgovora recite nam da li vi kao međunarodni advokatski tim imate zakonske pretpostavke da učestvujete u istrazi smrti Davida Dragičevića, s obzirom na to da su do sada jedino bili ovlašteni Tužilaštvo RS i MUP RS?

 
FERAGET: Naš cilj je da postupimo u skladu s višim pravnim normama koje su na snazi u BiH, a to su Evropska konvencija o ljudskim pravima i standardi koje je uspostavio Evropski sud za ljudska prava. To su, dakle, pravna načela i ja sam se time rukovodio i u slučaju Dženana Memića i upravo te pravne norme nam otvaraju vrata da možemo imati itekako značajno mjesto i u toj istrazi, iako cijela ova situacija, i predmet Dženana Memića, i predmet Davida Dragičevića sad na neki način forsiraju izmjene zakonskih propisa, jer bi se za zakone koji nisu usklađeni s ovom Evropskom konvencijom, koja je prema Ustavu BiH nadređena domaćim pravnim propisima, moglo reći da su i neustavni.
 
Pošto već imam iskustva u radu na tim predmetima i dugo se pravim krivičnim pravom, rekao bih da mi imamo jedno neprirodno stanje, da onaj zbog koga se vodi krivični postupak, odnosno u ovom slučaju istraga, nema nikakvih mogućnosti da u njoj sudjeluje. To je jedna apsurdna situacija i ova dva slučaja su - ja se nadam u dovoljnoj mjeri - otvorila oči i javnosti, ali i onima koje se pita kad je u pitanju izmjena zakonskih propisa. Trebat će vršiti intervencije, ali mi nećemo tu imati puno problema, zato što imamo pravne norme koje su sastavni dio Evropske konvencije koja je nadređena svim domaćim zakonima.
 
Od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i MUP-a RS dobili ste obećanja da nećete imati problema i da će vam svi dokumenti iz ovog predmeta biti na raspolaganju. Jeste li upoznati sa dokazima i šta ste sve do sada imali na uvid?
 
FERAGET
: Što se tiče samog predmeta, pošto smo mi pravni tim koji ima četiri člana - ja, kolega Anto Nobilo, Duško Tomić i kolegica Zora Nikodinović-Dobričanin, naš dogovor je da ne idemo pojedinačno sa bilo kakvim konkretnim detaljima.
 
Najavili ste da ćete narednih dana od Tužilaštva uzeti spise i napraviti detaljnu analizu, nakon čega ćete se dogovoriti o mjerama i radnjama. Koji su konkretno prvi potezi koje namjeravate poduzeti?
 
FERAGET:
Mi smo stvarno na jednom visokom profesionalnom nivou primljeni od strane glavnog okružnog tužioca, a prije toga i od strane ministra Lukača. U onoj mjeri u kojoj su mogli da nas upoznaju sa nekim stvarima, oni su nas i upoznali. Imamo dosta saznanja. Sad nam treba određeno vrijeme da to malo detaljnije proučimo, a nakon toga ćemo iskoordinirati sljedeće korake, tako da vam ne mogu davati bilo kakve konkretne informacije, jer moramo voditi računa o tome da istraga ipak mora na određeni način biti zaštićena, u nadi da će se primijeniti ovi pravni propisi koji su na snazi, a koji će doprinijeti promjeni sudske prakse. U tome ovaj predmet Dženan Memić prednjači. Uglavnom, nećemo nasjesti, kako reče kolega Tomić, na bilo kakva obećanja. Nama trebaju konkretni potezi. Na kraju krajeva, trebaju nam ta istina i pravda - i ništa više.
 
Dio javnosti ukazuje na činjenicu da su se slučajem Davida Dragičevića bavile brojne institucije koje za to nemaju nadležnosti. U prvom redu ističu da je to predsjednik RS. Koliko je to ugrozilo samu istragu i postoji li mogućnost da međunarodni advokatski tim pokrene određene procedure ili tužbe protiv onih koji su izašli iz okvira svojih nadležnosti?
 
FERAGET:
Na to vam pitanje sad ne mogu odgovoriti, jer se ponovo vežemo za konkretne činjenice iz predmeta David Dragičević. Ja o tome ne želim govoriti. Naravno, ono što su dosad objavljivali mediji je dovoljno za zaključak da je bilo određenih poteza od strane ljudi koji prema zakonu uopšte nisu nadležni da se pojavljuju, a pogotovo da vuku konkretne poteze u istrazi. O tom, po tom. Vidjet ćemo da li će to imati nekakvih implikacija na zakonitost tih dokaza. Više vam ne mogu reći, za sad.
 
U kojem kontekstu slučajevi Memić i Dragičević mogu promijeniti sudsku praksu?
 
FERAGET:
U svakom slučaju, sudska praksa mora biti zasnovana na primjeni pozitivnih zakonskih propisa. Već sam rekao da Evropska konvencija o ljudskim pravima, u ovom slučaju njen član 2, sadrži određene principe i moramo se rukovoditi i standardima Evropskog suda za ljudska prava kad je u pitanju zaštita interesa oštećenih lica. Dakle, nije dovoljno provesti samo formalnu istragu. Istraga mora biti usklađena sa stvarnim mogućnostima, istraga mora biti u svakom slučaju odgovarajuća i mi ćemo se, prije ili kasnije, morati povinovati snazi zakonske norme i Evropske konvencije koja daje vrlo precizne smjernice šta i kako treba postupiti u određenoj istrazi.
 
Pazite, svaka istraga zavisi od okolnosti konkretnog slučaja. Međutim, ključ rješavanja svih ovih problema će biti praksa Suda u Strasbourgu i primjena Evropske konvencije. Dakle, ne možete i ne smijete podignutu optužnicu tretirati kao presudu. Ne možete i ne smijete podignutu optužnicu tretirati kao apsolutni dokaz zakonitosti i utvrđenih činjenica u samoj istrazi. To je sve podložno i kritici i mogućnostima osporavanja, s tim što treba naglasiti da zakoni o krivičnom postupku u BiH nisu adekvatni, da oštećeni ima jako loš položaj, i da svi zanemaruju Evropsku konvenciju, iako je ona starija od svih naših zakona o krivičnom postupku. Kad kažem starija, mislim na to da je nadređena prema samom Ustavu i tužioci se moraju toga pridržavati, a isto tako i sudije.
 
U tom smislu smo sigurni da će doći do promjene sudske prakse, jer pravne norme koje su više po svom rangu moraju imati prioritet po svojoj primjeni. Ne možete se vi pozivati na Zakon o krivičnom postupku, a kršiti Evropsku konvenciju, jer na taj način dovodite u pitanje pravičnost kompletnog postupka. Jer, kažem, ovdje je primarna zaštita interesa oštećenog koji se u svim modernim krivičnim zakonodavstvima nalazi u epicentru. Ako ste optuženom dali određene garancije i privilegije kroz pretpostavku nevinosti - da se on ne smatra krivim ni kad je optužen, pa čak ni kad je prvostepeno presuđen, onda svakako morate poštovati i garancije koje pripadaju oštećenom, a to je i da oštećeni sudjeluje u istrazi u onoj mjeri koja je potrebna i dovoljna kako bi on ostvario svoje interese.
 
U ovom slučaju imamo interese žrtve, jer i Muriz Memić i Davor Dragičević su žrtve ovih postupaka. Dakle, to su očevi ubijene djece i njihova riječ i njihovi interesi itekako moraju biti zaštićeni. To što naši zakoni nisu usklađeni sa Konvencijom ne bi trebali da trpe oni, ili bilo ko od građana, tako da smo ubijeđeni da će u tom smislu doći do promjene sudske praske.
 
Vjerujete li da će istina u slučajevima Dženana Memića i Davida Dragičevića na kraju "isplivati" na površinu, a samim tim i pravda zadovoljena?
 
FERAGET:
Što se tiče slučaja Dženan Memić, ja sam s tim upoznat do u najsitnije detalje. Nevjerovatno je da još uvijek nema odgovarajućih poteza onih koji su nadležni. Dvije i po godine su izgubljene, jer smo mi došli u fazu da smo tek dokazali da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći, iako je, eto, Kantonalno tužilaštvo najavilo žalbu. To jeste legitimno, ali po meni nije časno. Časnije bi bilo odustati od optužnice, obzirom da su svi provedeni dokazi u toku prvostepenog postupka ukazali da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. Čak je i vještak napravio nalaz prema kojem ne postoji ni vjerovatnost da se desila nesreća. Dakle, u tome i jeste naša tragedija.
 
Ovaj prostor Balkana mora doživjeti određenu transformaciju u smislu primjene zakona onako kako je to zakonodavac i propisao. Gubimo vrijeme, dvije i po godine. Trudit ćemo se da se to u Banjoj Luci ne desi. Istragu treba voditi da se sazna istina. Ako vodite istragu da prikrijete činjenice, da biste podigli montiranu optužnicu, onda vam je samo cilj da dobijete na vremenu, kako bi određeni dokazi možda postali neupotrebljivi.
 
Uvjeren sam, naravno, da ćemo doći do istine i pravde, jer u protivnom svi zajedno nećemo imati bilo kakvu perspektivu na ovim prostorima. Dakle, nisu ovo želje Davora Dragičevića i Muriza Memića da se utvrdi nešto što odudara od stvarnosti, nego se radi o dokazima i činjenicama. A dokazi govore vlastitim jezikom, tu ne treba nikakvo naše mišljenje. Dakle, idete samo tim putem dokaza, na osnovu njih utvrđujete činjenice. I iz toga proizilazi naše ubjeđenje da ćemo konačno doći do istine i pravde.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo