15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

29.08.2018 / 17:32 BiH - Predsjedavajući VM BIH

Zvizdić: Usvojena Okvirna energetska strategija BiH do 2035.

Zvizdić: Usvojena Okvirna energetska strategija BiH do 2035.
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je Vijeće na današnjoj sjednici usvojilo Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine do 2035. godine.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Zvizdić je istakao da je Vijeće ministara time zaokružilo usvajanje paketa od četiri najvažnije strategije za ekonomski i infrastrukturni razvoj Bosne i Hercegovine - transportnu, energetsku, strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, te strategiju okoliša.

Dodao je da su usvajanjem energetske strategije stvoreni uvjeti za povlačenje sredstava EU za energetski sektor u BiH, kao i za privlačenje drugih investicije taj sektor.

Zvizdić je naveo da je najnoviji podaci o migrantima pokazuju da ih je od početka godine u BiH ušlo oko 12.000, da je više od 10.000 iskazalo namjeru za traženje azila, dok zahtjev za azil podnijelo 835.

- Mi nastavljamo s našom politikom zaštite naše granice ali i humanog odnosa i ponašanja u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonima - rekao je Zvizdić i dodao da je trenutno oko 300 policajaca dodatno angažirano na pojačanju nadzora granice.

Pojasnio je da će migranti u narednom periodu biti smješteni u kasarni "Ušivak" kod Hadžića i hotelu "Sedra" u Cazinu, a da će objekti "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši služiti kao privremeni prihvatni centar.

Također, Zvizdić je naglasio da je Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu  između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj u vrijednosti od 180 miliona eura za Projekt Koridor 5-C - dionice autoceste između Paprikuše i Nemile u dužini oko pet km, tunela Ivan, te dionice od petlje Mostar Jug i tunela Kvanj.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da danas usvojena Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine do 2035. predstavlja jedan od najvažnijih dokumenata iz oblasti energetike u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Naveo je da taj dokument otvara perspektive za razvoj energetskog sektora i mogućnosti za povlačenje IPA sredstava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo