25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

28.08.2018 / 12:23 Ljepota i Zdravlje - Centar za ekologiju

Još nije konstatovan polen ambrozije u zraku, ali jeste ostalih biljaka

Još nije konstatovan polen ambrozije u zraku, ali jeste ostalih biljaka
Foto: Vijesti.ba
Izvještaji Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" za 2018. godinu potvrđuju da u zraku još nije konstatovan polen visoko alergene biljke ambrozije.

Međutim, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama konstatovane su visoke koncentracije polena ostalih korovskih biljaka. Koncentracije polena korova tokom istraživanog perioda juni-august su se kretale u intervalu od 20 do 286 pol. zrna po m3 na mjernoj stanici (MS) Pofalići, te od 21 do 263 pol. zrna po m3 na MS Stari Grad, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.
 
Stabilizacijom vremenskih prilika naglo će biti povećana koncentracija polena korova, a time i polena ambrozije. U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija, potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene alergene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samooslobađanja polena. Poželjno je kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u KS.
 
Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima. U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate svome ljekaru.
 

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo