25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

28.08.2018 / 10:53 Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Tri reda čokolade mjesečno smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Tri reda čokolade mjesečno smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Ilustracija / Vijesti.ba
Konzumiranje tri rebra čokolade mjesečno smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 13 odsto, ali svakodnevno uzimanje ove poslastice, koja sadrži mnogo šećera i masti, povećava taj rizik za 17 odsto.

Prirodna jedinjenja u čokoladi flavonoidi poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, a najzdravija je tamna čokolada, koja ima najveći nivo flavonoida i najmanji nivo šećera.

Povremeno konzumiranje ovog slatkiša dobro je za zdravlje, odnosno tri rebra mjesečno.

Srčana oboljenja pogađaju više od 900.000 ljudi u Velikoj Britaniji, a gotovo trećina umre u okviru godinu dana nakon uspostavljanja dijagnoze, piše "Dejli mejl".

Naučnici vjeruju da prirodna jedinjenja u čokoladi pomažu i kod smanjenja upalnih procesa.

Međutim, najvažnija je umjerenost, čokolada je zdrava samo ako se jede povremeno, kažu istraživači.

"Čokolada je važan izvor flavonoida koji su povezani sa smanjenjem upalnih procesa i povećanjem dobrog nivoa holesterola", rekao je glavni istraživač Čajakrit Kritanavong sa Medicinskog fakulteta u NJujorku.

On je dodao da, što je još važnije, flavonoidi povećavaju nivo azotnog oksida, gasa koji širi krvne sudove i jača cirkulaciju.

"Međutim, pošto čokolada ima visok nivo zasićenih masti, ključ je u umjerenom konzumiranju", rekao je on.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo