Sarajevo 4 °C Srijeda 14.11.


20.08.2018. / 21:31h Svijet - Moli oprost za svećenike pedofile

Papa Franjo: S tugom i stidom moramo priznati zločine

Papa Franjo: S tugom i stidom moramo priznati zločine
Papa Franjo zamolio je oprost za zlostavljanja djece pod skutima Katoličke crkve, priznavši da se bol žrtava "predugo ignorirala i ušutkavala".

- Vitalno je da mi, kao Crkva, priznamo i osudimo, s tugom i stidom, zločine što su ih počinile zaređene osobe, svećenici i svi oni kojima je povjerena zadaća da čuvaju i brinu se o onim najranjivijima - poručio je Papa.

- Molimo za oprost naših grijeha i grijeha drugih - rekao je.

Papa je poruku poslao u Pismu narodu Božjem, što je forma dokumenta koji se rijetko objavljuje.

Suočen istodobno s krizama spolnih zlostavljanja pod skutima Katoličke crkve u nekoliko zemalja papa Franjo u ponedjeljak je objavio pismo bez presedana moleći za oprost, priznajući da se bol žrtava "predugo ignorirala i ušutkavala" i pozivajući sve katolike svijeta da iskorijene "tu kulturu smrti".

U pismu narodu Božjem, što je forma dokumenta koji se rijetko objavljuje, Papa spominje i decenijska zlostavljanja nad više od 1000 djece u Pensilvaniji što su ih počinile stotine svećenika.

- Posljednjih dana objavljeno je detaljan izvještaj o iskustvu najmanje hiljadu osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja, zloupotrebe moći i savjesti koje su oko sedamdeset godina provodili svećenici. Iako većina slučajeva pripada prošlosti, nanesene rane nikada ne zacjeljuju, što nas prisiljava na snažnu osudu tih zločina - naveo je Papa u tom pismu koje je objavio Vatikan.

Vrlo snažno sročena izjava objavljena je uoči Papine posjete Irskoj, jednoj od zemalja najviše pogođenoj svećeničkim zlostavljanjima.

- Vitalno je da mi, kao Crkva, priznamo i osudimo, s tugom i stidom, zločine što ih počinile zaređene osobe, svećenici i svi oni kojima je povjerena zadaća da čuvaju i brinu o onim najranjivijima - poručio je Papa.

- Molimo za oprost naših grijeha i grijeha drugih - rekao je.

- U pogledu prošlosti, traženje oprosta i popravljanje šteta nikada neće biti dovoljni. A u pogledu budućnosti moramo poticati kulturu koja neće omogućiti ponavljanje takvih situacija niti omogućiti njihovo skrivanje kao ni padanje na plodno tlo - piše Papa.

Papa je također pozvao cijelu katoličku zajednicu da upozorava na sve što ugrožava integritet svake osobe.

- Bitno je da se mobilizira cijela zajednica vjernika, a ne samo svećenstvo. Sve što se poduzima za iskorjenjenje kulture zlostavljanja u našim zajednicama bez aktivnog učestvovanja svih članova Crkve neće uspjeti stvoriti potrebnu dinamiku za zdravu i učinkovitu transformaciju - napisao je u tom pismu u obliku mea culpa objavljenom na sedam jezika.

- Nismo bili ondje gdje smo morali biti, nismo na vrijeme djelovali niti priznali obim i težinu šteta koje su nanesene tolikim žrtvama - napisao je Horhe Bergoglio (Jorge) "sa stidom i kajanjem".

Papa Franjo zaključuje svoje Pismo narodu Božjem pozivom vjernicima na molitvu i post i otvaranja ušiju na tihu tjeskobu djece, mladih i hendikepiranih osoba.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još