Sarajevo -7 °C Subota 23.02.


20.08.2018. / 11:20h Politika - Povodom smrti Annana

Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog telegrama

Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog telegrama
Povodom saopćenja koje je jučer upućeno u ime Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izdali su zajedničko saopćenje:

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može da istupa u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH.
 
Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije.
 
Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH".

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović juče je u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime uputio telegram saučešća porodici Kofija Annana.

"Kofi Annan, koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa u mnogo čemu simbolizira UN,  svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici.

Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvine olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena  presudama međunarodnih krivičnih sudova", naveo je Izetbegović. 

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 87

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još