10°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

19.08.2018 / 20:00 Komentari - Piše: Nihad Hebibović

Puls genocida

Puls genocida
Foto: Vijesti.ba
Mislilo se da će se Miloradu Dodiku naštetiti tako što će se stalno ponavljati da je upravo on priznao genocid. To se, vidimo, danas ispostavlja kao greška. Dodik je osjetio, kako kaže, puls naroda. Genocid je uredu. Koga u tome kantonu briga što je Milorad Dodik priznao genocid i ko to njemu danas spočitva to priznanje? Da li je ikada pretrpio ikakvu političku štetu zbog tog priznanja? Nije, niti će se pretrpjeti.

Srbi u Republici Srpskoj su uvjereli Dodika da su Amerikanci krivi i odgovorni Zatim im je Dodik kazao da su upravu, i po svemu sudeći dobio izbore. Onaj ko je u stanju da izrazi šira narodna uvjerenja, sva ta opća mjesta i pojednostavljena objašnjenja, onaj ko ih koncentriše i nad njima uspostavi kontrolu, on je ujedno uspostavio i neraskidivu vezu sa onima koje predstavlja. Taj nije samo vladar općih uvjerenja nego su ta uvjerenja konzervirana u njegovoj ličnosti i njegovom političkom stavu.

Ne manipuliše Dodik Srbima u Republici Srpskoj, nego Srbi u Republici Srpskoj manipulišu Dodikom. Probao je Dodik i drugačije. Probao je sa leđa srpskog naroda zbaciti teret odgovornosti za genocid, adresirati ga pravo na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pa se kanio ćorava posla i ratnim zločincima podijelio ordenja. Srbi u Republici Srpskoj ne žele da se odreknu odgovornosti za genocid. Prije će dopustiti da ih voda odnese nego što će se te odgovornosti odreći. Jednostavno žele da budu žrtve vlastite gluposti. Ni slučajno nisu krivi Karadžić, Mladić, Milošević. Nije to do njih, to je do pulsa naroda. Srbi u Republici Srpskoj žele da budu žrtve toga, kao što su prije par godina željeli da im u poplavama voda odnese kuće, samo da ne poplivaju Vučićevi industrijski kombinati u Srbiji.

Zato Dodik osjeća puls naroda. Nije on narod ubijedio da se sa muslimanima treba razgraničiti bodljikavom žicom. Srbi  u RS-u su njega ubijedili u to, jer genocid je uredu, i bodljikave žice su uredu. Mogu svi tzv. bošnjački i tzv. probosanski političari govoriti kako to što Dodik radi, nije izraz širih uvjerenja srpskog naroda u Republici Srpskoj. Što više to govore utoliko više učvršćuju srpski narod u Republici Srpskoj u uvjerenju u suprotno. Međutim, to ne treba shvatati tragično, jer dokle god srpski narod u Republici Srpskoj osjeća odgovornost za genocid, pa makar i u smislu ove odgovornosti, ima barem nekakve nade u ozdravljenje.

Što se Bošnjaka muslimana tiče oni više nemaju nikakvu potrebu da traže ikakvo priznanje genocida. Moraju prestati da se samoponižavaju i da traže nešto što im je dato, iako oni od kojih je to traženo nisu ni svjesni da su dali ono što misle da nikada neće dati, jer puls genocida je takav; najživlji kad se misli da je mrtav.

Umjesto što se traži priznanje priznatog, valjalo bi promijeniti adresu za potraživanje, koja nije u Banja Luci nego u Sarajevu. Sarajevo ne priznaje genocid, jer da ga priznaje, ne bi u ovoj državi jedini razoružan narod bio upravo onaj nad kojemu je genocid počinjen, i ne bi taj narod bio u poziciji jevrejskog a da pri tome ne vodi jevrejsku nego palestinsku politiku.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo

Srbi, Bošnjaci, Hrvati ...

Vuk Bačanović: Je.. vas rat!