Sarajevo 5 °C Petak 16.11.


17.08.2018. / 19:57h BiH - Bivši ambasador SAD-a u NATO

Volker: Rješenje Kosova značajno za BiH, SAD i EU moraju ponuditi novi okvir

Volker: Rješenje Kosova značajno za BiH, SAD i EU moraju ponuditi novi okvir
Bivši ambasador SAD-a u NATO savezu Kurt Volker da SAD i EU imaju obavezu da stvore jedan novi okvir unutar kojeg se problemi mogu drugačije sagledati, ne bi li se našao način da se etničke grupe u BiH zbliže i da država postane funkcionalna.

Govoreći za Glas Amerike o sprečavanju ruskog uticaja na Balkanu, kada su u pitanju Srbija i Republika Srpska, on je rekao da je pitanje šta treba da BIH postane uspješnija i integrirana država.

- To je pitanje koje stoji još od Dejtonskog sporazuma, i na njega se još nije pronaša odgovor. Ja osobno mislim da bi finalno rješenje pitanja Kosova bio izuzetno važan znak za BIH. Kada bi se Srbija i Kosovo mogle sporazumjeti o rješenju koje bi donijelo permanantni mir, međusobno priznanje, to ti smirilo političku situaciju u Srbiji. Kosovo bi krenulo naprijed. Time bi se situacija u Bosni i Hercegovini svela samo na one probleme koji su stvarni, rekao je Volker.

Dodaje da, osim toga Dejtosnki sporazum je ostao nedovršeni posao.

- Ostavili smo BIH sa ustavnim poretkom koji parktički onemogućava normalno funkciniranje te zemlje i čini integriranje izuzetno teškim. Smatram da međunarodna zajednica, Amerika i Evropska unija, i dalje imaju obavezu da stvore jedan novi okvir unutar kojeg se problemi mogu ponovo i drugačije sagledati, ne bi li se našao način da se etničke grupe u BIH zbliđe i da se zajedno integriraju, a da država postane funkcionalna. Ne smatram da BIH to može postići sama, to i dalje zahtjeva međunarodni angažman ali i podršku susjednih zemalja, prvenstveno Srbije i Hrvatske.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još