16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.08.2018 / 15:59 BiH - Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina”

Čavka: U Srebrenici se dogodio genocid i to su potvrdili sudovi

Čavka: U Srebrenici se dogodio genocid i to su potvrdili sudovi
Admir Čavka / Vijesti.ba
Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka rekao je da se u Srebrenici dogodio genocid te da su to potvrdili i domaći i međunarodni sudovi.

Međutim, dodao je, ne postoji kolektivna odgvornost jednog naroda, jer zločinci imaju svoje ime i prezime.

- Istina je samo jedna i ona nas može povesti ka budućnosti. Smatram da BiH ima svoju budućnost, ali ona se može graditi samo na miru – rakao je Čavka.

On je u obraćanju poslanicima entitetskog parlamenta, tokom rasprave o informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, dodao je da danas u Srebrenici živi jedva oko 800 i Srba i Bošnjaka, a da se o tim i svim ljudima treba voditi računa, bez populizma na šta njemu, kako je kazao, liči današnja rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Posebnoj sjednici parlamenta RS-a ne prisustvuju poslanici “Domovine” iz SDA-a Senad Bratić i Mihnet Okić, jer također smatraju da se u Srebrenici dogodio genocid i da to niko ne može izbrisati.

Poslanici Narodne skupštine RS-a iz stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu usaglasili su zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traže od Vlade RS-a da ga povuče i stavi ga van snage.

O tim zaključcima trebalo bi da se glasa nakon skupštinske rasprave.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo