0°C
Mostar 4°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

10.08.2018 / 16:35 Obrazovanje - Elvir Kazazović za Vijesti.ba

Ne otvaramo 800 novih radnih mjesta, riječ je o ljudima koji su radili na određeno

Ne otvaramo 800 novih radnih mjesta, riječ je o ljudima koji su radili na određeno
Elvir Kazazović / Vijesti.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavijestilo je juče javnost da će u školskoj 2018./2019. godini biti zaposleno 800 nastavnika, profesora i stručnih saradnika. Iako se iz saopštenja stekao utisak da se radi o novim uposlenicima, resorni ministar Elvir Kazazović za Vijesti.ba kaže da to nije slučaj.

Naime, on pojašnjava da nije riječ o otvaranju novih radnih mjesta niti o dodatnim zahtjevima prema budžetu.

"To nisu novi ljudi, nego oni koji su radili na određeno vrijeme i čiji se ugovor o radu odnosio na prošlu godinu, izuzev kod prvih razred, gdje je, prema novim standardima i normativima, moguće da se pojavi nekoliko novih odjeljenja. Sve drugo su uposlenici koji su radili na određeno u školskoj 2017/2018 godini. To je dio nastavnog kadra koji, zbog varijabilnosti u normama, zavisno od broja učenika, držimo u radnom statusu na određeno vrijeme", navodi ministar Kazazović u razgovoru na naš portal.

On istče da se zbog toga svake godine raspisuje javni poziv i popunjavaju upražnjena radna mjesta, u zavisnosti od portreba škola.

"Ukoliko nastavnik radi više godina, konkurs se raspisuje na neodređeno. Tako smo imali oko 100 javnih poziva za status na neodređeno vrijeme", dodaje kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih.

Prema njegovim riječima, svake godine se pravi objektivna procjena o broju uposlenika koji kasnije neće izazvati tehnološki višak.

"Otprilike od 100 do 200 uposlenika svake godine ulazi u radni status na neodređeno vrijeme", navodi Kazazović, te dodaje da je svake godine identičan proces u kojem se sklapaju ugovori na određeno vrijeme.

"Mi prvo zbrinjavamo tehnološki višak, pa tek onda se izražavaju potrebe za upošljavanjem", kaže Kazazović.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo